Hirdetés

Hamar felzabálhatják a tárhelyet az iPhone 14 Pro 48 megapixeles fotói



|

Már tudni lehet, hogy mekkora tárhelyet igényelnek az iPhone 14 Pro kimaxolt fényképei.

Hirdetés

Az Apple szerdán leplezte le az iPhone-ok legújabb generációját, amely ezúttal is négy eltérő modellt tartogat két alap- és két prémium készülék formájában. Míg az iPhone 14 és a 14 Plus csupán az éjszakai fotózásban emelte a tétet, a 14 Pro és a 14 Pro Max egy vadonatúj, 48 megapixeles elsődleges szenzort kaptak, amely négyszerese az előd 13 Pro-széria maximális felbontásának.

Az iPhone 14 Pro és Pro Max ugyan csak szeptember 16-án érkeznek meg a boltokba, de már most tudni lehet, hogy mennyit nyomnak majd az új,  8064 x 6048 pixeles felvételek.

Hirdetés

Steve Moser, a MacRumors munkatársa a szeptember 12-én megjelenő iOS 16 előzetes verziójának kódjában rábukkant, hogy egy 48 megapixeles iPhone 14 Pro fotó nagyjából 75 MB-ot foglal ProRAW formátumban. Ez az Apple 2020-ban bevezetett saját technológiája, amely az univerzális RAW-szabványhoz hasonlóan jóval több adatot rögzít, mint egy hagyományos HEIF vagy JPEG fájl. A MacRumors mellett pedig egy videós, Sara Dietschy is megmutatta, hogy a cupertinói sajtóeseményen kipróbálható iPhone 14 Pro egyik ProRAW demó fotója 80,4 MB-ot foglalt.

Ha figyelembe vesszük, hogy az Apple tájékoztatása szerint a ProRAW-formátum 10-12x nagyobb fájlméretekkel dolgozik az alap HEIF-nél, akkor a Dietschy videójában látható felvétel alapján 7 MB körüli 48 megapixeles képekkel számolhatunk, ha nem ragaszkodunk az extra adatokhoz. Emellett viszont azt is érdemes megjegyezni, hogy az iPhone 14 Pro továbbra is tud 12 megapixeles fotókat lőni, a quad-pixel technológia segítségével egyesítve a képkockákat. A cupertinóiak ígérete szerint ebben az esetben élesebb és világosabb végeredményt kapunk.

Aki viszont maximálisan ki akarja használni az 570/630 ezer forintról induló iPhone 14 Pro és Pro Max kamerás képességeit, annak a jóval nagyobb szerkesztési szabadságot biztosító ProRAW-val érdemes dolgoznia, így hamar szűkössé válhatnak a 128 GB-os alapmodellek. Ez esetben a következő állomás a 256 GB-os opció, az iPhone 14 Prónál 630 ezer, a Pro Maxnél pedig 690 ezer forintért.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.