Hirdetés

Hamarosan hetekre elveheti tőlünk az internetet a Nap



|

Az eddigi számításokhoz képest korábban kerülhet sor a jelenségre, aminek hatására az egész világon elmehet az internet.

Hirdetés

Az internet lassan három évtizede már, hogy a mindennapjaink részévé vált. Ezen kommunikálunk, informálódunk, vásárlunk, és a szórakozásunknak egy jelentős része is az online térhez kötődik. Olyan mértékben függünk az interneteléréstől, hogy nagyon el sem tudjuk képzelni az életünket szélessávú kapcsolat nélkül. Annyira hozzászoktunk már a szolgáltatás állandóságához, hogy akár egy-két perc kimaradás is pánikot tud okozni egy irodában, egy üzletben, vagy akár az otthonunkban is.

Persze ez elő szokott fordulni egy-egy áramkimaradásnál, nagyobb viharok alatt, de a fennakadás jellemzően néhány óráig tart legfeljebb. Ha valahol elszakad egy komolyabb fővezeték vagy meghibásodik egy nagyobb területet kiszolgáló elosztó, akár hosszabb ideig is szünetelhet a szolgáltatás, de biztosak lehetünk benne, hogy azt pár nap alatt helyreállítja a szolgáltató sűrű elnézéskérések közepette.

Hirdetés

Egy, a közeljövőben várható esemény azonban az imént említetteknél lényegesebben komolyabb krízis lehetőségét vetíti előre. Mint ismeretes, a Nap ciklikus tevékenységet végez, ami az időszak végén az ún. napmaximumban csúcsosodik ki. Erre átlagosan 11 évente kerül sor, és azzal kezdődik, hogy sötét foltok jelennek meg csillagunk felszínén. A foltok később heves robbanásszerű energiát lőnek ki a bolygóra, amit a Nap mágneses mezejének megváltozása okoz.

A NASA előzetesen 2025 végére prognosztizálta az eseményt, de egy új tanulmány, amit Dr. Dibyendu Nandi, az indiai IISER Kolkata Űrtudományi Központ fizikusa jegyez, most 2024 elejére módosította a jelenség bekövetkezését. A várható napmaximum következményei nem láthatóak előre, de az eddigi tapasztalataink és ismereteink alapján, tudható, hogy mikre lehet számítani a történés intenzitásától függően.

"A legintenzívebb viharok néha az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak katasztrofális pályahanyatlását eredményezhetik, és megzavarhatják a műholdas szolgáltatásokat, például a kommunikációs és navigációs hálózatokat"

-áll a jelentésben.

Tehát egy intenzív napvihar fennakadást, kimaradást jelenthet számos, általunk nap mint nap használt technológiai eszköz működésében. Nandi szerint jelenlegi ismereteink alapján lehetetlen megjósolni az érkező napmaximum erősségét. Enyhítendő a jelenségtől és következményeitől való félelmeket, azt is hozzátette a tudós, hogy ilyenkor világszerte meg lehet figyelni a sarki fényként ismert gyönyörű légköri jelenséget.  Legalább lesz mit nézni, ha elmegy az internet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.