Hirdetés

Hamarosan a Facebookra is visszatérhet Donald Trump



|

A Twitter után a Meta is zöld utat adhat az Egyesült Államok korábbi elnökének.

Hirdetés

Donald Trump 2015-től 2020 végéig töltötte be az Egyesült Államok elnöki posztját, amivel együtt végül a teljes közösségi médiás jelenlétéről is le kellett mondania, miután az elbukott választás eredményét vitató hívei 2021 januárjában megrohamozták a Capitoliumot.

Trumpot ugyanis lényegében minden nagyobb platformról kitiltották azon az alapon, hogy felbujtó szerepet játszott az összesen 9 emberéletet követelő ostrom megtörténtében, s habár eleinte peres úton próbálta visszaszerezni a profiljait, végül beletört a bicskája dologba, és inkább egy saját szolgáltatást gründolt Truth Social néven.

A fordulatot Elon Musk hozta el, akinek a Twitter új uraként az volt az egyik első döntése, hogy más letiltott jobboldali személyiségek mellett Trumpot is visszaengedte a mikroblogra. Az ingatlanmágnásból lett exelnök eddig ugyan nem élt a lehetőséggel, de most úgy tűnik, hogy a Facebook, az Instagram és a WhatsApp mögött álló Meta is megkegyelmezhet neki.

Hirdetés

A Financial Times értesülései szerint Mark Zuckerberg vállalatánál külön munkacsoportot hoztak létre Trump feloldásának kivizsgálására, amelyben kommunikációs, politikai és tartalompolitikai szakértők kaptak szerepet. A Meta korábban azt mondta, hogy január 7-ig születhet meg a döntés, de az FT szerint erre végül csak a hónap későbbi szakaszában kerül sor.

Cikkünk írásáig a vállalat nem kommentálta a hírt, ha viszont végül zöld utat adnak Trumpnak, az igazolná, hogy bármennyi botrány is övezze, az Elon Musk irányítása alá került Twitter igenis képes hatást gyakorolni az iparág többi szereplőjére. Más kérdés, hogy az exelnöktől egyelőre nem várható, hogy visszatér a fősodorbeli platformokra, mivel már többször is elmondta, hogy nem áll szándékában így tenni.

A döntés nagyon is érthető, hiszen Trump rengeteg pénzt fektetett a Truth Social beindításába, melynek érdekében egy külön médiacéget is létrehozott. A Trump Media & Technology Group weboldalán az áll, hogy a vállalat szembeszáll a nagy tech cégekkel, amelyeket a politikai diszkriminációval és a cancel culture-rel azonosít. Ilyen hitvallással márpedig furán festene, ha Trump mégis megjelenne a sokat átkozott konkurens platformokon, a 2024-es elnökválasztást célzó ambíciói viszont szükségessé tehetik, hogy végül ne csak a saját szócsövére támaszkodjon.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.