Hirdetés

Hamarosan a lakóautók is rácuppanhatnak a Elon Musk műholdas internetére



|

A világjáró Starlink azonban nem lesz olcsó, és egy komoly kompromisszumot követel a használata.

Hirdetés

A nyáron nagyobb sebességbe kapcsolt az Elon Musk-féle SpaceX által üzemeltetett műholdas internethálózat, a Starlink világhódítása, miután a döntésben illetékes Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) zöld utat adott a szolgáltatáshoz kapcsolódó mozgó terminálok forgalmazásának.

A SpaceX rövidesen be is jelentette a Starlink hajókra szánt változatát, majd nemrég a légitársaságoknak szóló konstrukció is leleplezésre került, amely a felhők felett is elérhetővé teszi az otthon megszokott, nagy sebességű internetet. Most pedig az utolsó nagy célcsoporton, a lakóautósokon a sor, akik már az idén felturbózhatják a járgányukat a SpaceX űrbéli internetével.

Hirdetés

A hazánkban is elérhető "Starlink for RVs" csomag havi 21 ezer forintba kerül, egy 200 700 Ft-os egyszeri beruházással, ami a kapcsolódáshoz szükséges Flat High Performance terminál árát takarja. A fixen rögzítendő készülékeket 2022 decemberétől kezdik kiszállítani, már ha Muskék tényleg tartani tudják a határidőt.

A lakóautós netezésért tehát többet kell kicsengetni, mint a 17 ezer forintos havidíjért kínált normál Starlinkért, és sajnos nem ez az egyetlen fájó tényező. A szolgáltatás támogatási dokumentumából ugyanis kiderül, hogy az RV-csomag felhasználói a sor végén kullognak a kapacitás kiosztásakor:

"A Starlink for RVs felhasználói számára a hálózati erőforrások mindig alacsonyabb prioritást élveznek, mint más Starlink-szolgáltatások esetében, ami a zsúfolt területeken és csúcsidőben a szolgáltatás romlását és a sebesség csökkenését eredményezi. A megadott sebességek és a szolgáltatás megszakítás nélküli használata nem garantált. A szolgáltatás romlása a Starlink elérhetőségi térképen szereplő "várólistás" területeken lesz a legszélsőségesebb a csúcsidőben."

Magyarán Muskék nem garantálják, hogy a pénzünkért internetet is kapunk, mert mindenki más kiszolgálása előrébb való, mint a lakóautós előfizetőké. A szövegben említett elérhetőségi térképet itt, az egyes régiókra vonatkozó sávszélességi információkat pedig itt lehet böngészni.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.