Hirdetés

Hamarosan a Liszt Ferenc repülőtér is elbúcsúzik egy zavaró korlátozástól



|

Csúcstechnológiás berendezés fogja megkönnyíteni az utasok életét.

Hirdetés

A brit rendőrség néhány évvel a New York-i World Trade Center elleni terrortámadás után, 2006-ban fedezte fel, hogy egy terroristacsoport a repülőgépek fedélzetére csempészett folyékony robbanószerrel akart merényletsorozatot végrehajtani, amelynek következményeként világszerte szigorú korlátozást vezettek be az utasok számára.

Az azóta is érvényben lévő biztonsági előírás értelmében legfeljebb 1 liternyi folyadékot vihetünk magunkkal a járatokon, és azt is csak maximum 100 ml-es, átlátszó tárolókba öntve. A legújabb fejlesztések azonban lehetővé tették, hogy a légikikötők megszabaduljanak ettől az intézkedéstől, beleértve a Liszt Ferenc repülőteret is.

Hirdetés

Ezt nemrég a 24.hu derítette ki, arról érdeklődve az üzemeltető Budapest Airportnál, hogy itt is bevetik-e azokat a csúcstechnológiás CT-berendezéseket, amelyekkel akár a nagyobb üvegek is átvizsgálhatók. A magas felbontású, 3D-s felvételeket készítő gépek az utóbbi időben több nemzetközi repülőtéren (pl. Milánó-Linatei Róma-Fiumicino, London-City) is szolgálatba álltak, a jövőben pedig Ferihegyen is alkalmazni fogják őket.

A reptér üzemeltetőjének tájékoztatása alapján korábban már teszteltek olyan röntgeneket, amelyek feleslegessé teszik a folyadékkorlátozást, a tervek szerint pedig az egyes terminálon fogják először élesben bevetni a technológiát. A szóban forgó terminál jelenleg felújítás alatt áll, legkésőbb 2025 nyaráig azonban meg kell nyílnia ahhoz, hogy ne legyenek komoly fennakadások a növekvő utasforgalom kezelésében.

Így aztán nem kizárt, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér már két év múlva eltörli a 10x100 ml-es korlátozást az innen felszálló járatokon. A 24.hu szerette volna megtudni, hogy a Budapest Airportnak jelenleg hány olyan CT áll rendelkezésére, amely alkalmas a nagyobb mennyiségű folyadék átvizsgálására, ám erre a kérdésre már nem kívánt válaszolni a cég.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.