Hirdetés

Hamarosan androidos telefonról is lehet térerő nélkül kommunikálni



|

A Qualcomm fontos lépése hozza közelebb a lehetőséget.

Hirdetés

Egyelőre csak az Apple csúcstelefonjai, illetve a Huawei Mate 50 Pro teszi lehetővé, hogy térerő hiányában is lehessen üzenetet küldeni és fogadni - írja a hvg.hu. A trükk a műholdas kapcsolatban rejlik, ez a lehetőség pedig hamarosan egyre több androidos okostelefonon is elérhetővé válhat.

Ez többek között annak köszönhető, hogy az amerikai chipgyártó Qualcomm a nemrég véget ért MWC 2023 során két fontos partneri megállapodás megkötését is bejelentette. A cég olyan gyártókkal kezd együttműködést, mint a Honor, a Motorola, az Oppo, a Vivo, a Xiaomi és a Nothing. A megállapodás értelmében a Qualcomm műholdas csatlakozási lehetőséget kínál majd azokhoz a készülékekhez amelyekben megtalálhat a Snapdragon Satellite, kétirányú műholdas kommunikációt lehetővé tévő megoldása.

Hirdetés

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a felhasználó telefonja épp nincs egyik adótorony hatósugarában sem, a készülék képes lesz a Föld körül keringő műholdakhoz csatlakozni és azokon keresztül lebonyolítani az üzeneteket küldését és fogadását. A rendszer az Iridium alacsony föld körüli pályán (LEO) keringő műholdjait használja segélyhívásokra, illetve az SMS-küldésre.

Egyelőre azok a telefonok kaphatják majd meg a lehetőséget, amelyek a Qualcomm 5G Modem-RF rendszerét használják és támogatják a Snapdragon Satellite-et, később azonban a Snapdragon Mobile Platformot használó készülékekre is megérkezhet a lehetőség.

A z amerikai chipgyártó mellett a MediaTek is hasonló szolgáltatáson dolgozik: a cég MT6825 kódjelű chipjei támogatni fogják az úgynevezett 3GPP Non-Terrestrial Network (NTN) csatlakozást is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.