Hirdetés

Hamarosan elrajtol az oldal, ahol összehasonlíthatjuk a magyar boltok árait



|

Olyan alapvető élelmiszerek érintettek, mint a fehér kenyér, a sertéscomb, a virsli és a trappista sajt.

Hirdetés

Eredetileg május 10-én hirdette ki a kormány, hogy az élelmiszerárak további csökkenése és a kiskereskedelmi verseny fokozása érdekében júniustól kötelező akciózást ír elő a kiskereskedelmi üzleteknek, továbbá a Gazdasági Versenyhivatal elnökének versenypártolási javaslatát elfogadva az online árfigyelő adatbázis bevezetéséről döntöttek, amelynek működtetését is ez a hivatal látja el. 

Sajtóértesülések szerint a Gazdasági Versenyhivatal, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Igazságügyi Minisztérium által életre hívott munkacsoport az Agrárminisztérium képviselőivel együtt kedden egyeztetett többek között az adatszolgáltatás menetéről, a rendszer teszteléséről és a fejlesztésekről azokkal a kiskereskedelmi áruházláncokkal, amelyek kötelezően csatlakozni fognak az adatbázishoz (azok érintettek, amelyek árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot, de azok is csatlakozhatnak önkéntesen, amelyek nem esnek ebbe a kategóriába). 

Hirdetés

Az online árfigyelő adatbázis a napi és törzsvásárlói árakat tartja majd nyilván kereskedőnként és üzletenként, az adatokat pedig a kereskedő napi szinten köteles feltölteni elektronikusan (legkésőbb az ár alkalmazását megelőző nap végéig). A napi ár megállapításához azonban nem szabad figyelembe venni azt a leakciózást, amit a minőség-megőrzés vagy fogyaszthatóság lejárta előtti 72 órán belül szoktak alkalmazni. Az adatbázis kezdetben több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát fogja felvonultatni, amelyek között ott lesz az 1,5 százalékos ESL tej, a sertéscomb, a trappista tömbsajt, a fehér kenyér, a virsli, a lédig idared alma, a margarin, a vaj és a spagettitészta. 

A 24.hu beszámolója alapján a megbeszélésen elhangzott, hogy a rendszer készen áll a tesztelésre és a kiskereskedelmi cégek képviselői megerősítették, hogy mindenben támogatják az adatbázis július elsejei elindulását, megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését. Az online árfigyelő adatbázis célja, hogy a vásárlók átlátható módon összehasonlíthassák a fogyasztói árakat, megismerjék a különböző árképzési gyakorlatokat és megálljt szabjanak a túlárazásoknak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.