Hirdetés

Hamarosan már a hiteleket is a mesterséges intelligencia adja



|

Nem ember dönt majd a hitelünkről vagy a pénzünkről? Ijesztően hangzik, pedig komoly jövő áll a pénzügyi szektor digitalizációja előtt.

Hirdetés

Folyamatos a vita a nagy technológiai fejlődés közepette arról, hogy mikor lehet hasznos egy robot és a mesterséges intelligencia, és mikor nem, milyen területeket kellene inkább békén hagyni, és továbbra is emberekre bízni.

A jelek szerint a pénzügyi piacon egyre nagyobb teret nyer az MI, a Juniper Research szerint már idén is 24 milliárd dollárnyi fedezet nélküli hitelt közvetítettek ki olyan platformokon keresztül, amelyek mesterséges intelligenciára építenek. 

Hirdetés

A jóslatok szerint 5 év múlva már évi 315 milliárd dollárt szórnak majd ki hitel formájában mesterséges intelligenciák. A pénzintézetek állítólag fel szeretnék gyorsítani a fedezet nélküli hitelek ügyintézését, főleg a világjárvány óta.

Az MI feladata többek között a kockázatok felbecsülése és mérséklése, valamint fenntartható hitelek kidolgozása is, lakossági és üzleti ügyfél esetében egyaránt. 

A bankok azt remélik, hogy így visszaszoríthatják a fintech jellegű cégeket is, ezzel egyszerre a befektetések menedzselésében is egyre többször használnának mesterséges intelligenciára építő algoritmusokat és chatbotokat.

A hatékonyság nagy kérdés lesz persze, ahogy az, mennyire fogadja el valaki, hogy algoritmus dönt a pénzéről, és ad ezzel kapcsolatban tanácsot. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.