Hirdetés

Hamarosan megnyílik a világ első GPU-múzeuma



|

Sajnos kissé sokat kell utazni, ha meg akarjuk látogatni.

Hirdetés

A kriptovaluta-bányászatnak és a PC-gaming népszerűségének hála a videokártyák egyre ritkább kincsnek számítanak, a kínzó készlethiány és az egekbe szökő árak miatt az MSI például már egy 2014-es modell felélesztésével igyekszik lekenyerezni a közönséget.

Most pedig egyéb régiségekről adhatunk hírt, a kínai Sencsenben ugyanis rövidesen megnyílik a világ első GPU-múzeuma. Az intézmény az Nvidia és a színpompás gamer hardvereket gyártó Colorful összefogásával jött létre, a város ipari részén, nem messze a Colorful főhadiszállásától.  

Hirdetés

A múzeum ízléses tálalásban prezentálja a hardvereket egészen a 80-as évekig visszamenően, s még az alaplapokra is kitér az ISA, a PCI, az AGP, és a PCIe-szabvány közti különbségek szemléltetésére. Az Nvidia szponzorálásával dominálnak a zöldek megoldásai, amit valamelyest enyhít, hogy egyébként hozzájuk fűződik a GPU terminus megalkotása: az 1999-es GeForce 256 volt az első kártya, ahol felbukkant ez a mára közkeletűvé vált elnevezés.

A múzeum azonban szerencsére nem csinál úgy, mintha az Nvidia találta volna fel a spanyolviaszt, így az olyan legendák is megtekinthetők a kiállításon, mint az NV1, a Riva 128, a TNT, vagy a TNT2. A kártyákat év szerint osztályozzák, a látogatók így szó szerint végigsétálhatnak a GPU-k történelmén, rácsodálkozva az IBM, a 3DLabs, az S3, a Trident, az Intel, az ATI és a 3Dfx mérföldköveire is.

A múzeum az e-sport rajongóknak is érdekes célpont lehet, a Colorful ugyanis egy egész szekciót szentel a kínai e-sport történetének, erős fókusszal a cég iGame almárkájára. Az intézményt még nem üzemel, de a Colorful hamarosan közzéteszi az ünnepélyes megnyitó dátumát.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.