Hirdetés

Hamarosan mindenhol egy új képformátummal találkozol



|

A HEIF kihívója az 1.0.0-s verziószámra frissített AVIF, amit úgy néz ki, hogy a Netflix és a Google is felkarolhat.

Hirdetés

Az AVIF formátum valószínűleg kevesek számára mond bármit is, azonban ez hamarosan megváltozhat. Az AV1 tömörített videoformátum egyik variánsa ez, méghozzá állóképekhez. Konkrétan az HEVC-ből származó HEIF riválisáról van szó, jobb tömörítéssel. 

Hirdetés

Február 19-én a formátumot formálisan is közzétették a GitHubon, a verziószáma már elérte az 1.0.0-t. Nem kis meglepetésre a Netflix és a Microsoft mérnökei dolgoztak rajta, ami egyébként elég furcsa, hiszen az AV1-es videoformátum fejlesztését nagyrészt a Google vezette. 

Az AV1 leginkább az on-demand jellegű videós szolgáltatások érdeklődősét keltette fel, mivel az HEVC-vel szemben ez jogdíjmentes. A Netflix igazából az AV1-gyel szeretné felturbózni a 4K-s és a HDR-es kínálatát. A YouTube pedig nyugdíjba küldené a H.264-et, és AV1-re váltana. 

Az AVIF eközben az HEIF riválisa, ami az Apple iOS-es eszközeinél az alapértelmezett képformátum. A Google válaszul az Android platformon keresztül népszerűsítheti az AVIF képformátumot. Ha a felhasználók a jövőben AVIF fotókat készítenek és osztanak meg mobilon, akkor rengeteg tárhelyet és adatforgalmat spórolhatnak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.