Hirdetés

HarmonyOS: hivatalos a Huawei saját rendszere



|

Bár egyelőre úgy tűnik, az amerikai haragszomrád véget ért és maradhat az Android a Huawei mobilokon, a kínai vállalat mégis bemutatta saját operációs rendszerét.

Hirdetés

Amikor nyár elején elindult az amerikai-kínai kereskedelmi csatározás új fejezete, és ezzel együtt az amerikai vállalatok sorban jelentették be, hogy többé nem szállítanak a Huaweinek, a távközlési óriáscégnek azzal is szembe kellett néznie, hogy a Google megvonja tőlük az Android frissítésének, valamint az újonnan gyártott telefonok esetében teljes használatának jogát. Ezután elindult egy furcsa sajtó-üzengetős, szivárogtatós, célozgatós marketing-csata, amelyben a Huawei igyekezett azt az értzetet kelteni, hogy mindez számukra alig egy karcolás, mert már úgyis szinte teljesen kész az Androidot leváltani képes saját rendszerük.

Hirdetés

Aztán jöttek hírek mindenféle forrásból, amelyek néha teljesen ellent mondtak egymásnak: a név volt már HongMeng OS, Ark és még egy csomó egyéb, az elkészültség fokáról is nyilatkoztak már 99 százalékot, aztán jött a visszakozás, miszerint a rendszer még nem áll készen az éles használatra, megint később pedig az volt az álláspont, hogy a saját OS nem is mobilokra készül, hanem IoT eszközökre, okostévékre és hasonlókra. Ráadásul az embargónak a jelek szerint vége, így a Huawei akár el is temethette volna az utóbbi idők nyilatkozatait és a felemásan hirdetett saját rendszer híreit. De nem így történt.

A kínai vállalat ugyanis hivatalosan is bejelentette, hogy HarmonyOS néven készen áll egy olyan rendszer, amely "minden felhasználási területre szóló építőkockákból" áll, ami azt jelenti, hogy telefonoktól okoshangszórókon és tévéken át IoT okos-szenzorokig mindenféle területen működőképes. A rendszer egyébként Kínában valóban a korábban ismert név egyik változataként, HongmengOS-ként marad meg, a világ többi részén hívják majd HarmonyOS-nak.

 

Jó kérdés persze, mennyire akarja valóban bevetni az új rendszert a Huawei, hiszen elvileg most épp az az amerikai döntés van érvényben, miszerint a vállalatot leveszik a feketelistáról, amennyiben nem olyan technológiákat akar vásárolni, amik fenyegetnék az Egyesült Államok biztonságát. Viszont közben többfelől hallani olyan véleményeket, hogy a Fehér Házban újra szigorítanák a kínai kereskedelmi korlátozásokat, miután Kína beszüntette az amerikai mezőgazdasági termékek felvásárlását. Ugyan kimondva még nincs, hogy ismét a Huawei lenne a visszavágás eszköze és áldozata egyben, de simán lehetséges, hogy a mostani bejelentés megint egyfajta előre menekülés: "tessék, Amerika, kész a saját rendszerünk, és ha úgy akarjátok, egy pillanat alatt kivágjuk a Google-t."

Márpedig pont a Google és egyéb amerikai nagyvállalatok lobbiztak hónapokon át az amerikai kormánynál azért, hogy a Huawei legyen ismét vállalható partner - bár persze a cégek hivatalosan nemzetbiztonsági kérdésekkel magyarázták az igényüket, miszerint így jobban odafigyelhetnek arra, mi kerül a Huawei mobilokba, de érthetően nem akarták elveszíteni nagy forgalmat generáló ügyfelüket. Szóval ez a mostani bejelentés akár nekik szólhat: "helló, Google, súgj megint valamit az elnök fülébe, máskülönben te és a haverjaid bukjátok a kínai bevételeteket!"

Richard Yu Chengdong, fogyasztói üzletágvezető szerint egyelőre Android kerül a Huawei telefonokra, de a bejelentés lényege, hogy bármikor képesek a saját rendszerre váltani, ha valamiért olyan helyzet állna elő, hogy a Google ismét megvonja tőlük a használati jogot. Emellett kifejezetten egyszerű lesz a migráció is, tehát gyorsan és könnyen lehet Androidról HarmonyOS-ra váltani, átvinni az adatokat és beállításokat. Szóval eszerint a mostani hír lényege az, hogy ha a Google újra kiszáll, a Huawei azonnal lépni tud és a váltásból a felhasználók is a lehető legkevesebbet vesznek majd észre.

Hogy innentől mi lesz a következő lépés, azt továbbra sem lehet tudni, szóval tessék felkészülni, a Huawei kontra Amerika szappanopera folytatódik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.