Hirdetés

Haszontalan lehet a Huawei Android-alternatívája



|

Jól értesült források szerint a Huawei sosem készült arra, hogy világszerte elveszíti az Androidot, a HongMeng OS nem áll készen a globális startra, a Huawei alkalmazásboltja pedig haszontalan.

Hirdetés

Donald Trump múlt heti rendeletének hatására a Google megvonta az Android-támogatást a Huaweitől, majd a többi óriáscég is megtagadta az együttműködést a kínai gyártóval. Amerika és a Google ezután 90 nap haladékot adott a Huaweinek, vagyis a meglévő készülékeken tovább élnek a biztonsági frissítések és a Google-szolgáltatások, de a jövőbeli Huawei és Honor eszközökön már nem (jelen álláspont szerint). Rendszerfrissítés (vagy az Android 10 Q) pedig csak akkor jöhet a jelenlegi készülékekre, ha a Huawei gyorsan dolgozik, és igazából ha a Google megengedi. Vagy amennyiben augusztus 19-ig Amerika és Kína megoldják a nézeteltéréseket. 

Hirdetés

Egy másik lehetőség az lenne, ha a Huawei élesben is bevetné a 2012 óta aktívan fejlesztett HongMeng OS-t, amit korábban KirinOS néven emlegettek. Ez az a rendszer, amellyel leváltaná az Androidot a kínai cég. Az elmúlt nap során felbukkant jelentések azonban nem festenek olyan szép képet, mint amit a Huawei próbált kialakítani. 

A Huawei megcsinálta a Play Áruház alternatíváját, ami viszont haszontalan

A Bloomberg forrásai szerint az Android leváltásában vitt stratégia egyik alappillére az, hogy a Huawei a Google Play Áruház alternatíváját is megcsinálta. A Google-függőség enyhítése miatt 2018 végén számos fejlesztetőt megkeresett a cég, és ajánlatot tett. Ha az androidos appjaikat átszabják a Huawei hubjára, akkor a Huawei marketingben és az alkalmazásboltban is támogatja őket Kínában. Az átportolási folyamatot külön szoftverrel segítették. 

Ezzel párhuzamosan európai szolgáltatókat is igyekezett rávenni a Huawei, hogy telepítsék előre a saját alkalmazásboltját, az App Galleryt. A tavalyi év végére 50 millió európai felhasználót és nagy bevételeket ígért ez. Az Android és az amerikai komponensek nélkül azonban a szakértők úgy tudják, az App Gallery haszontalan. Ha pedig el is indul a HongMeng OS, valamint az új alkalmazásbolt, a Google-szolgáltatásokat, a Facebook, a Twitter, az Instagram, a WhatsApp vagy a Facebook Messenger hiányát akkor sem biztos, hogy tolerálják az európai felhasználók, akikre a legjobban épít a Huawei. 

Erre nem számított a Huawei, és igazából készen sem áll

A The Information egy interjú során faggatta a Huawei fogyasztói üzletágának vezetőjét, Richard Yu-t, aki beismerte, hogy a Huawei kénytelen lesz elindítani a saját rendszerét és platformját, ha amerikai tiltólistán marad. Elárulta azt is, hogy a történtek óriási meglepetésként érték, és nem tudja elhinni, hogy az amerikai kormány korlátozza az Androidot, ami egy fogyasztói termék, és nem szabadna, hogy kiterjedjenek rá a hálózatbiztonsági kérdések. 

A lap saját forrásai szerint egyébként a Huawei HongMeng OS rendszerét belső körökben Project Z-ként emlegetik, és az eddigi jelentések ellenére közel sincs kész. Ami azt illeti, igazából csak a kínai piacra tervezték az 5G elindítása után, mert a Huawei sosem számított rá, hogy globálisan is elveszíti az Androidot. Emiatt most óriási kihívás elé került a cég. Kínában a Google-szolgáltatások nagyja eleve blokkolva van, de az amerikai szolgáltatások nélkül a nemzetközi piacon lehetetlen helyzetben van a vállalat. 

Az Android 10 Q bétát is elvették

Bár a szakértők szerint ha siet a Huawei, akkor az augusztus 19-i határidőig megszerezheti az Android Q tanúsítványokat a jelenlegi készülékeinek frissítéséhez; intő jelnek tűnik, hogy a Huawei Mate 20 Pro lekerült az Android Q béta oldaláról. Ez elvileg azt jelenti, hogy többé nem jogosult az Android Q bétaprogramban való részvételre. 

Az amerikai terror miatt a Google-höz fordul a Huawei

A Huawei a 90 napos határidőnek nem igazán örül, sőt. A Reuters jelentése szerint a Huawei azt mondja, hogy amerikai terror (megfélemlítés, vagyis bullying) áldozata lett. Állítólag a cég a Google-lel dolgozik a megoldáson, bár maga a Google nem volt hajlandó nyilatkozni a témáról. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.