Hirdetés

Hát persze, hogy már jetpack verseny is létezik, Dubajban rendezték meg az elsőt



|

A sugárhajtású ruhában tartott versenyt egy angol pilóta nyerte meg.

Hirdetés

A jetpack nevű mikro-gravitációs eszköz már több, mint 150 éves koncepció a sci-fi irodalomban. Az első, kísérleti darabot egy orosz feltaláló hozta létre, metán és oxigén hajtással 1919-ben. Bár a kísérletek tovább folytak, a hadiipar csak az előző század 50-es éveiben figyelt fel rá.

Ennek köszönhetően rövidesen elkészültek az első működőképes darabok, de még hosszú évek munkájára volt szükség a tökéletesítéshez. Az elmúlt két évtized fejlesztései megtették hatásukat, és habár mára van több használható darab is forgalomban, a hidrogén-peroxid hajtású hightech kütyük használatát nem engedi elterjedni óriási költségvonzata.

Már csak ezért sem csoda, hogy a világ első jetpack versenyét az Egyesült Arab Emirátusokban rendezték meg. Egy sci-fi film forgatásához volt hasonlatos az, amikor a szerdán megrendezésre került verseny résztvevői nagy sebességgel haladtak el a nagyvárossal a hátuk mögött.

Hirdetés

Az 1500 lóerős speciális ruhák erősebbek, mint egy olasz csúcsjárgány, és nem érik be kevesebbel, mint az Airbusok és Boeingek hatóanyaga. A versenyzők először, miután felemelkedtek egy kifutópályáról a kikötő közelében, a víz felett haladva kezdték meg útjukat.

A verseny során az volt a résztvevők feladata, hogy a csatornán kiépített akadálypályán haladjanak végig. Azért volt szükség a víz felett megrendezni az eseményt, mert így a versenyzők nagyobb sebességgel tudtak haladni, és a szervezők így a biztonságukat is szavatolhatták.

Az óvatosságot az is indokolja, 2020-ban Vincent Reffet ugyanitt, egy edzésen történt baleset következtében életét vesztette. Most is történt baki: Az egyik versenyző vízbe zuhant, de a segítők gyorsan kihúzták, így ép bőrrel megúszta az esetet. A verseny győztese egy, az Egyesült Királyság színeiben induló pilóta Issa Kalfon lett.

Nem ez egyébként az első hasonló repüléssel kapcsolatos hightech-őrület a közel-keleti országban. Évek óta szeretnének bárki számára igénybe vehető repülő taxikat az országban, amivel kapcsolatban több gyártóval is tárgyalásban állnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.