Hirdetés

Hát persze, hogy van már ötlet a Netflix fiókmegosztás ellen kitalált védelem kijátszására, de vajon mennyire életképes?



|

A net népe máris arról beszél, hogyan lehet megkerülni a Netflix új, a fiókmegosztások ellen bevetett trükkjét.

Hirdetés

Az utóbbi idők egyik legnagyobb port kavart bejelentése a streaming piacon, hogy a Netflix egyszer használatos kódokkal, illetve 31 napos, az otthoni hálózatra történő bejelentkezési kötelezettséggel szeretné megnehezíteni a jelszókezelők dolgát. A platform komoly bajban van, csökken az előfizetők száma, így a vállalat - egyébként teljesen érthető módon - nem szeretné tovább elnézni azt, hogy rengetegen a felhasználói feltételeket be nem tartva, családon (háztartáson) kívül is megosztják a hozzáféréshez szükséges jelszót, a szigorúbb rendszertől komoly növekedést remél a vállalat. A jelszómegosztásról egyébként egy brit bíróság kimondta, hogy bűncselekménynek számít, mégpedig azért, mert a tevékenység szerzői jogokat sért.

Idehaza 3490, illetve 4490 forint az egyszerre két illetve négy eszközt támogató előfizetés, de ottani fizetésekhez mérten az USA-ban sem mondható soknak a 15,5 illetve 20 dolláros havidíj. Felesben fizetésnél is egy mozijegy ára spórolható meg havonta, de nyilván nálunk eleve nagy hagyománya van annak, hogy amit meg lehet ingyen szerezni, az akkor ingyen is van.

A Netflix az új, pár napja megírt szigorítástól azt várja, hogy az embereknek elmegy a kedve az állandó azonosítgatástól és belátják, hogy pár dollárnyi spórolásnál sokkal jobb az, ha mindig biztosak lehetnek abban, hogy a filmnézésnek nem lesz semmilyen váratlan akadálya. Az internet népe persze kreatív, és máris látja maga előtt a megoldást. Többen úgy látják, hogy a háztartáson kívülről csatlakozó eszközöknél a hétnapos használatra jogosító kód küldözgetése nem nagy kényelmetlenség, az pedig, hogy 31 naponta be kell jelentkezni az elsődleges eszközzel az otthoni WiFi hálózatra, barátok közt egy mobil kütyüvel szintén simán megoldható - de PC-nél és tévénél is megkerülhető a dolog egy, a Netflix fiók valódi tulajdonosánál létrehozott VPN-szerver segítségével. (A tévé esetében kicsit azért macerásabb a dolog, mert a tévének egy, a VPN-szerverhez csatlakozó PC-hez, notebookhoz vagy telefonhoz kell kapcsolódnia, nem a routerhez.)

Hirdetés

Hogy a funkció egészen pontosan hogyan működik majd a gyakorlatban, azt még nem tudni - a vállalat mindenesetre elég hosszú, Chile, Peru és Costa Rica piacán végzett teszt után, a tapasztalatok birtokában döntött az alkalmazandó szabályokról. Ha abból indulunk ki, hogy máris folyik a diskurzus arról, hogyan lehet kijátszani az új szabályokat, akkor a Netflix nem fogja elérni a célját. De lehetnek itt meglepetések azért; ha például a rendszer véletlenszerűen (vagy véletlenszerűen is) kéri majd a jogosultság igazolását a háztartáson kívül használt eszközöknél, akkor az a gyakorlatban problémás lehet, mert egyáltalán nem biztos, hogy a fiók tulajdonosa a kódot 15 percen belül el tudja küldeni. Annál pedig nincs rosszabb, amikor kód hiányában kell lemondani az esti szórakozásról.

A kérdés már csak az, hogy az "akadályozott" (valójában az illegálisan mások előfizetését használó) felhasználók hogyan döntenek majd: a kényelmetlenség helyett inkább előfizetnek, vagy esetleg teljesen elfordulnak a Netflix platformjától.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.