Hirdetés

Hatalmas a kereslet az MI-célú hardverekre, az Nvidia növeli a készleteit



|

A zöld csapat fontos szereplő a mesterséges intelligenciás alkalmazásokra szánt számítógépek piacán.

Hirdetés

Az Nvidia még évekkel ezelőtt szállt be a mesterséges intelligencia területén elengedhetetlen szerepet játszó szuperszámítógépek piacára az A- és H-szériás videokártyáival, a korai manőver pedig busásan kifizetődött, hiszen manapság minden az MI-ről szól, a zöld csapat pedig nem győzi a hatalmas fejlesztéseket végrehajtó cégek rendeléseit.

Egy friss jelentés szerint akkora a kereslet az Nvidia megoldásai iránt, hogy az amerikai vállalat több mesterséges intelligenciás háttérszámításokat végző GPU-t gyárthat az eredetileg tervezettnél, egyúttal keresztbe téve a riválisoknak is.

Hirdetés

A beszámoló a tajvani DigiTimestól származik, amely szerint az Nvidia annyira optimista a CoWoS (Chip on Wafer on Substrate) eljárással készülő számítási GPU-i iránti keresletet illetően, hogy a extra megrendeléseket adott le a beszállító TSMC-nek. Ez további 10 ezer CoWoS-chip előállítását jelenti az év hátralevő részében, amihez a DigiTimes számításai szerint havonta 1000-2000 plusz GPU legyártását kell megoldania a partnernek.

A fejlemény a versenytársakat is mélyen érintheti, mivel a piac megkerülhetetlen szereplőjének számító TSMC havi CoWoS-kapacitása összesen 8-9000 chip, így mások számára nehézkessé válhat az ilyen hardverek beszerzése. Ez viszont végső soron remek hír lehet a Microsoftnak és az AMD-nek, akik nemrég kötöttek szövetséget, hogy konkurenciát állítsanak az Nvidia mesterséges intelligenciás célú hardvereinek.

A zöldeket persze nem lesz könnyű beérni, hiszen nemcsak maga a Microsoft és a ChatGPT mögött álló OpenAI számít fontos vásárlójuknak, de például Elon Musk is A-szériás GPU-k ezreivel építi a saját MI-jét, nemrég pedig a Google is bejelentette, hogy egy új, Nvidia-alapú szuperszámítógépet állít munkába a Bard chatbot támogatására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.