Hirdetés

Hatalmas áttörést ért el a DeepMind StarCraft 2-ben is hasító mesterséges intelligenciája



|

Az úgynevezett protein folding 50 éves problémáját tudta megoldani a DeepMind az AlphaFold segítségével.

Hirdetés

A Google tulajdonában lévő DeepMind nem csak azért alkotta meg az AlphaStar nevű mesterséges intelligenciát, hogy az mindenkit elverjen a StarCraft 2-ben. Kiderült ugyanis, hogy a DeepMind erre építve összerakta az AlphaFold nevű mesterséges intelligenciát, ami a fehérjék feltekeredése, vagyis a protein folding kapcsán 50 éves probléma terén ért el áttörést. 

Minél többet tudnak ezen a területen, annál jobban tudnak orvosi kezeléseket kifejleszteni betegségekre és járványokra, de a génkezelt takarmányok terén is fontosak a kutatások. 

Hirdetés

Sajnos azonban az ilyen jellegű kutatások borzasztóan összetettek, és sok a lehetséges interakció is, ami a kutatási folyamatokat szörnyen lassúvá teszi. Ezért indult el korábban a Folding@home projekt is, most azonban az AlphaFold sokkal nagyobb áttörést ígér. Nem csak minden eddigi AI-alapú megoldást lekörözött egy teszt során, de olyan pontosnak is bizonyult, mint a laborban használt eljárások. 

A DeepMind tehát a mesterséges intelligenciát alapvetően nem a fogyasztói piac lenyűgözésére tervezte (mint azt manapság szokás...), a világ valódi problémáinak megoldását segítené elő ezekkel a rendszerekkel, de egyelőre a fejlesztők szerint is több talán a kérdés, mint a válasz. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.