Hirdetés

Hatalmas bajba kerülhetsz, ha gyanús Excel-fájlt töltesz le egy e-mail mellékletéből



|

A Microsoft adott ki figyelmeztetést: a csalók egyedi Excel-fájlokat mellékelnek a levelekhez, majd ezeken keresztül veszik át az irányítást a gépek fölött.

Hirdetés

Egyre többen és egyre több mindenhez használnak digitális megoldásokat, mindez pedig azzal is jár, hogy egyre több a csaló, rosszindulatú hacker, és egyre aktívabbak is. A világjárvány által generált távmunka-hullám is nekik kedvezett, és folyamatosan álltak elő az újabb és újabb módszerekkel. Például egyedi Excel-fájlokkal, amiket e-mailekhez mellékelnek abban a reményben, hogy a gyanútlan felhasználó rákattint. Onnantól kezdve pedig már megállíthatatlan a baj. 

Hirdetés

A Microsoft arra figyelmeztet, hogy olyan adathalász kampány indult, amely során koronavírussal kapcsolatos témában szórják a leveleket és a csatolt Excel-fájlokat. Ez fertőzött makrókat tartalmaz, amiken keresztül a támadók távolról vehetik át a PC fölött az irányítást. 

A mellékletre kattintáskor egyből települ a háttérben a NetSupport Manager nevű program, ami önmagában biztonságos, de ezen keresztül távoli hozzáférést szereznek a hackerek, és hozzáférnek minden mappához és dokumentumhoz. Éppen ezért most fokozott gyanúval kell nézni minden csatolmányra a levelekben. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.