Hirdetés

Hatalmas evőpálcikához hasonlította Elon Musk a SpaceX rakétákat elkapó szerkezetét



|

A siker nem garantált, az izgalom mindenképp.

Hirdetés

Elon Musk még tavaly jelentette be, hogy a SpaceX Starship nevű űrhajóját meghajtó hatalmas Super Heavy rakéta landolását rendhagyó módon szeretnék megoldani.  

A technológia lényege, hogy a milliárdos által Mechazillának is nevezett kilövőállás óriási robotkarokkal fogná be és stabilizálná a visszatérő 70 méteres monstrumot, amely azért felel, hogy a Starship elhagyja a Föld légkörét.

Hirdetés

A 145 méter magas tornyot már júliusban sikerült befejezni a SpaceX Boca Chica-i központjában, a Starbase-en (Csillagbázis), a napokban pedig a robotkarok felszerelése is megkezdődött. Az alábbi rövid videón látható is a szerkezet, valamint egy animáció illusztrálja a lehetséges működését.

Az ötlet azonban most nem is ezzel, hanem Musk sajátos hasonlata miatt került a hírekbe. A milliárdos ugyanis a Twitteren úgy fogalmazott, hogy a megoldás lényegében egy nagy evőpálcika, amit az 1984-es Karate kölyök legendás jelenetével illusztrált, melyben egy legyet kellett elcsípnie az ifjú tanítványnak.   

"A SpaceX egy robot evőpálcika segítségével próbálja elkapni a valaha volt legnagyobb repülő tárgyat. A siker nem garantált, az izgalom igen!"

- írta Musk a bejegyzésben.

A kockázatos megoldáshoz egyébként nem a hírverés, hanem a súlycsökkentés miatt ragaszkodik a SpaceX. Ha a Super Heavy-nek a saját lábán kellene landolnia, az erősebb kialakítást igényelne, ami az Ars Technica korábbi számításai szerint akár 5-10 tonnát is adhatna a szerkezet tömegéhez.

A valaha épült legnagyobb rakétának szánt Super Heavy eddig egyszer sem repült, jelenleg a prototípus előkészítése zajlik az első, statikus hajtóműtesztre, amire leghamarabb október környékén kerülhet sor.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.