Hirdetés

Hatalmasat kaszál az Nvidia az MI-lázon



|

A zöldek köszönik szépen, remekül megvannak a kriptobányászok nélkül is.

Hirdetés

Néhány éve még sokan néztek furcsán az Nvidiára, amikor a játékosoknak szánt videokártyáival világhírűvé vált cég látványosan ráhasalt a mesterséges intelligenciához szükséges hardverek fejlesztésére, a ChatGPT elrajtolásával berobbant MI-láz azonban kétségtelenül igazolta az irányváltást.

A generatív szolgáltatásokat hajtó gyorsítókártyák piacán ugyanis egyértelműen a zöld csapat uralja a terepet, a kereslet pedig meredek emelkedésben van. A Financial Times nemrég számolt be róla, hogy a legnagyobb kínai cégek 5 milliárd dollár értékben vásárolnak be a helyi piacra szánt, csökkentett teljesítményű A800-as egységekből, most pedig egy globális előrejelzéssel szolgált a lap.

Hirdetés

Az FT friss jelentése úgy kalkulál, hogy az Nvidia csak 2023-ban 550.000 példányt szállít le a Kínán kívül forgalmazott H100-as gyorsítókból. Az eladások egy szeletét Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek generálják, akik az olajbevételektől való függetlenedés jegyében nagy lendülettel fektetnek a csúcstechnológiás szektorba. Szaúd-Arábia állítólag 3000 darab hardvert szerzett be, míg az Emírségek esetében nem említ konkrét mennyiséget a cikk.

Az Nvidia H100-as hardverek darabonként átlagosan 40 ezer dollárba, vagyis nagyjából 14 millió forintba kerülnek, így a zöld csapat az idén 22 milliárd dollár körüli bevételre tehet szert velük. Ehhez viszont még hozzáadódnak a kínai A800-as gyorsítók is (ezekre az USA által kivetett kereskedelmi szankciók miatt van szükség), így összesítésben 25 millió dollár folyhat be a gyártóhoz az MI-célú erőforrásokból.

Korábbi előrejelzések 2027-ig akár 300 milliárd dolláros bevételt saccoltak az Nvidiának a mesterséges intelligenciás üzletágból, ami a kereslet dinamikáját elnézve már egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek. Hosszabb távon ugyanakkor az lesz a döntő tényező, hogy tartósnak bizonyul-e az MI körüli felhajtás, valamint hogy a gyártás is bírni fogja-e a tempót.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.