Hirdetés

Hátborzongató chatbot szabadalmat nyújtott be a Microsoft



|

A tervek szerint akár elhunyt személyek is megjeleníthetők lesznek csevegőrobotok által.

Hirdetés

A Microsoft nemrég egy olyan szabadalmat nyújtott be az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala felé, ami lehetővé tenné a vállalat számára, hogy elhunyt személyek adatait is felhasználva készíthessen csevegőrobot alkalmazást. A fejlesztéshez nemcsak az általános adatokat használnák fel, hanem igénybe vennék az adott személy képi- és hanganyagait, közösségi média posztjait és online üzenetváltásait is.

Ahogy a szabadalom dokumentációjában fogalmaznak, "A konkrét személy, akit a csevegőrobot képvisel, megfelelhet egy múltbeli vagy jelen entitásnak (vagy annak egy változatának), például egy barátnak, rokonnak, ismerősnek, hírességnek, kitalált szereplőnek, történelmi alaknak, véletlenszerű entitásnak stb.".

Hirdetés

Ha ez nem lenne eléggé elgondolkodtató, a következő szövegrészlet egy különleges esetet is említ: "Az adott személy megfelelhet önmagának is (például a csevegőrobotot létrehozó / betanító felhasználónak)", ami egy finom utalás arra, hogy az élő felhasználók saját maguknak létrehozhatnak egy digitális hasonmást a haláluk esetére. Ehhez kiegészítésként 2D vagy 3D képi megjelenítés is társulhat, amit további képes és videoanyagok alapján generálnának.

Ez így hátborzongatóan izgalmasnak hangzik, ugye? Pedig maga az ötlet egyáltalán nem új; a népszerű Black Mirror sorozat is kitért erre egy rész erejéig, ráadásul más vállalatok is próbálkoztak már személyes adatok mentén létrehozni olyan chatbotot, ami egy elhunyt személyt igyekezett utánozni, másolni.

Az egyébként mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekkel foglalkozó Luka alapítója, Eugenia Kuyda 2016-ban 8000 sornyi szöveges üzenetet használt fel egy olyan chatbothoz, aminek egy feladata volt: utánozza az elhunyt barátja beszédstílusát. Bár Kuyda maga előremutatóan nyilatkozott a csevegőrobot működéséről, az elhunyt édesapjának nehezére esett olvasni a program válaszait. Pláne, hogy program létére olykor tévesztett is.

Ez is jól jelzi, hogy bár a technológia látszólag elérhető, ennek megértése, elfogadása és feldolgozása már nem a vállalatok oldalán keresendő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.