Hirdetés

Hatékony fegyvert kaptak a művészek az MI elleni harchoz



|

Egy új szoftverrel megakadályozható, hogy a képgenerátorok visszaéljenek a hús-vér művészek munkásságával.

Hirdetés

A villámgyorsan teret hódító generatív mesterséges intelligencia egyik legvitatottabb kérdése, hogy miként lehetne rávenni az algoritmusok fejlesztőit a művészek kompenzálására. Az MI ugyanis az online elérhető képanyagokból tanulva hellyel-közzel bizonyos alkotók stílusát is képes reprodukálni, a művészeknek viszont semmi hasznuk sincs ebből, s még azt is kénytelenek elviselni, hogy nekik tulajdonított gépi kreálmányok keringenek a világhálón.

Egy új szoftver azonban most megoldást kínál a problémára azzal, hogy ellehetetleníti az algoritmusok számára egy adott alkotó stílusának lemásolását.

Hirdetés

A Glaze nevű programot a Chicagói Egyetem kutatói fejlesztették ki, és azzal védi a művészeket, hogy az emberi szem számára láthatatlan változtatásokat helyez el a képeken, amelyek eléggé összezavarják a mesterséges intelligenciát ahhoz, hogy az az anyagot átfésülve se legyen képes utánozni az adott illető stílusát. Az alábbi Twitter-posztok megmutatják, hogy a Glaze-zel való kezelés után az egyik képgenerátor csak mérsékelt sikerrel tudta reprodukálni Karla Ortiz Musa Victoriosa című festményét.

A Glaze ingyenesen elérhető az érdeklődők számára, az viszont fontos részlet, hogy csupán azokat a műveket képes megvédeni, amelyek még nem kerültek be a generatív modellek betanítására szolgáló adatbázisokba. A fejlesztők továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia rohamos fejlődése miatt ez az eljárás sem fog végleges megoldást nyújtani.

A művészek számára valójában csak az hozhatna némi megnyugvást, ha a törvényhozók megalkotnák a generatív MI fair felhasználására vonatkozó jogszabályokat, ez azonban még évekbe telhet, még ha már vannak is erre vonatkozó törekvések, köztük a 2021 óta előkészítés álló európai uniós törvénycsomaggal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.