Hirdetés

Hazánkban is súlyos probléma az okostelefon-függőség



|

A lakosság ötöde telefonfüggő az NKE ITKI kutatása szerint.

Hirdetés

Attól, hogy valaki szereti mindig maga mellett tartani a telefonját, és időnként ránéz az üzeneteire, e-mailjeire, még nem lesz függő, de van az a pont, amikor már problémássá válhat a mobilozás. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének 2021 novemberében végzett felmérésében azt akarták megtudni, önbevallásos alapon ki gondolja, hogy függője az apró készülékeknek.

A reprezentatív kutatás alapján a magyar lakosság 20,6 százaléka gondolja magát függőnek (4,3% mondja, hogy teljes mértékben az), főleg a 30-39 éves korosztály tagjai (közülük 39,7 százalék), de a 18-29 évesek (30,1 százalék) és a 60 éven felüliek (16 százalék) közül is sokan vannak, akik nem bírnak meglenni eszközük nélkül.

Hirdetés

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, mennyien használják mobiljukat vezetés közben: a piros lámpánál minden hetedik ember megnéz rajta valamit, főleg a 30-as éveikben járók töltik ki a várakozás perceit ezzel. Minden ötödik válaszadó állította, hogy családi és baráti összejövetelek során többször is megnézte a híreket, üzeneteket, de filmnézés és étkezés közben még gyakrabban előkerül a mobil. Tízből négyen érzik kényszernek, hogy munkahelyi leveleikre munkaidőn kívül válaszoljanak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.