Hirdetés

Házilag is elkészíthető, mindennél pontosabb kalóriaszámlálót mutatott be a Stanford Egyetem



|

Nem olyan trendi, mint az Apple Watch, viszont sokkal pontosabban megmondja, mennyi kalóriát égettünk el az edzés során.

Hirdetés

A modern edzésprogramok egyik legfontosabb indikátora az elégetett kalória mennyisége. Csakhogy hiába ruházunk be a legdrágább, pulzust és kézmozgást figyelő okosórákra, az ezek által becsült értékek valójában rendkívül pontatlanok, a mobilok esetében pedig még rosszabb a helyzet.

A Stanford Egyetem kutatói szerint legalábbis az okosórák és okostelefonok akár 40-80 százalékkal is tévedhetnek az elégetett kalória mennyiségében, de pánikra semmi ok, a derék tudósok ugyanis előálltak egy sokkal pontosabb megoldással, amit némi ügyességgel még házilag is elkészíthetünk.

Hirdetés

A szerkezethez csak két szenzor, egy mikrokontroller és egy hordozható akkumulátor kell, az alkatrészek összes költsége nagyjából 100 dollár. A végeredmény ugyan nem a legmutatósabb sportos kiegészítő, cserébe viszont a kutatók szerint nagyjából mindössze 13%-ot téved az elégetett kalória kiszámításában.

Az extra pontosságot a lábmozgás figyelése teszi lehetővé, a tudósok ugyanis rájöttek, hogy ez sokkal többet árul el az edzés hatékonyságáról a csukló és a pulzus monitorozásánál.

Aki a találmány láttán kedvet kapott a barkácsoláshoz, az akár neki is eshet a projektnek: a technikai dokumentáció itt olvasható (angol nyelven), a szükséges kódsorokat pedig a GitHubon tették közzé a stanfordiak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.