Hirdetés

„Hazudozás” miatt indul is az első per a ChatGPT fejlesztője ellen



|

A csevegőrobotok által generált tartalmak nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak.

Hirdetés

Év eleje óta szüntelenül áradnak a hírek a különféle mesterséges intelligenciákkal kapcsolatban, ebből a mezőnyből azonban bőven kiemelkedik a ChatGPT, amellyel írtak már könyvet, zeneszámot, de akár Windows-kulcsokat is létre lehet hozni a segítségével.

Ennek ellenére nem árt vigyázni, a fejlett nyelvi modelleken alapuló rendszerek ugyanis nem feltétlenül mindig az igazat és csakis az igazat mondják - írja a PCForum. Emiatt egy ausztrál férfi azt kezdte el tervezgetni, hogy pert indít a ChatGPT-t fejlesztő cég, az OpenAI ellen, mivel a chatbot róla is hazugságokat kezdett terjeszteni.

Hirdetés

A férfit Brian Hoodnak hívják, akinek a kétezres évek elején kulcsszerepe volt egy helyi bank korruióciós ügyeinek leleplezésében. Mivel az esetről több cikk is megjelent, nem véletlen, hogy a ChatGPT-be is bekerültek a vonatkozó információk, azonban a csevegőrobot valószínűleg nem olvasta el túl figyelmesen az adott írásokat, ugyanis elkezdte azt állítani, hogy Hood volt az, akit a korrupció miatt elítélt a bíróság, holott épp a férfi volt az egyik informátor, aki jelentős mértékben járult hozzá a valódi bűnösök letartóztatásához.

Hiába valószínű, hogy csupán a technológia kezdetlegessége miatt "gondolhatta" a ChatGPT a fentieket, mivel nyilvánosságra került a téves információ, ez alkalmas lehet Hood jó hírnevének a megsértésére. A férfi - akit azóta egy ausztrál kisváros polgármesterévé is választottak - korábban már jelezte az OpenAI illetékeseinek, hogy helyesbíteni kellene a róla megjelent dolgokat, a cég nem, hogy gyorsan kijavította volna a hibát, egyelőre nem is reagáltak a megkeresésre.

Érdekes lesz nézni, hogyan reagálnak majd a helyzetre, ugyanis a hasonló hibák miatt perek ezreit indíthatják meg a cég - illetve más, hasonló rendszereket fejlesztő vállalkozás - ellen, ráadásul egyelőre még a jogalkotóknak is meg kell majd találnia az ideális szabályozási formákat, ami elejét veszi a hasonló tévedéseknek, de nem állja útját a mesterséges intelligenciák fejlesztésének.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.