Hirdetés

Hiába a kriptovaluták bezuhanása, a bányászok alig fogyasztanak kevesebb áramot



|

Úgy tűnik, hogy egy bizonytalan időszak nem fogja megmenteni a környezetet a kriptobányászoktól.

Hirdetés

Komoly hanyatlásnak indultak a kriptovaluták, emiatt pedig sokan arra számítottak, hogy a környezet kicsit fellélegezhet, hiszen azt hihettük, az értékek bezuhanásával arányosan a bányászok is visszább vesznek majd a termelésből.

Úgy tűnik azonban, hogy egy bizonytalan időszak nem elég ahhoz, hogy észrevehetően kevesebb áramot kezdjünk el fogyasztani, legalábbis egyelőre.

A The Guardian rákérdezett Alex de Vries-nél, a kriptovaluták fenntarthatóságát kutató Digiconomist alapítójánál, hogy mit gondol az elmúlt időszakban kialakult helyzetről, és mi várható a közeljövőben. Mivel az energiafogyasztás sokszor a valuták értékével van összefüggésben, volt rá esély, hogy egy kicsit fellélegezhetnek az energiaszolgáltatók és ezzel együtt a természet, most azonban nincs erről szó.

Hirdetés

De Vries elmondta, mivel sok helyen még a bezuhanás ellenére is nyereséges a bányászat, logikus, hogy ezek a munkaállomások nem álltak le, továbbá egy időszakos visszaeséstől függetlenül továbbra is nagy igény mutatkozik a bányász gépekre és az azokhoz szükséges hardverekre, amik nyomás alatt tartják a gyárakat, így ott sem enyhül az energiaigény.

De Vries korábban azt mondta, ahhoz, hogy érezhető legyen az energiahasználat visszaesése, a Bitcoin értékének 8 ezer dollár környékére kellene zuhannia. Jelenleg úgy tűnik, hogy a kriptofarmok miatt kialakult helyzetre a legjobb választ a megújuló energiaforrások adhatják, ezekből azonban globális szinten hiány van.

A Digiconomist számításai szerint a Bitcoin évente 204 terrawattórába kerül a bolygónak, ami több mint Thaiföld egy éves fogyasztása, és ez csak egy kriptovaluta. Az Ethereum körülbelül 104 terrawattórát emészt fel évente, de még a dogecoin is 4 TWh-val nehezedik a környezetre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.