Hirdetés

Hiába kérte Ukrajna, nem választják le Oroszországot a globális internetről



|

Az ICANN megindokolta azt is, hogy miért nem tesz eleget a megtámadott ország kérésének.

Hirdetés

Több mint egy hete tart már Oroszország katonai inváziója Ukrajna ellen, amelynek következtében rengeteg szankcióval sújtották a támadókat a világ országai, de mások is hasonló lépésekre szánták el magukat. Sok segítséget kapnak a szomszédos országban harcoló, vagy az onnan menekülő lakosok is. Elon Musk például igyekezett gondoskodni a megfelelő internetkapcsolatról, viszont úgy tűnik, az ukránok továbbra is kénytelenek lesznek az oroszokkal együtt megosztozni a világhálón.

Ukrajna képviselői ugyanis azt szerették volna elérni, hogy az ICANN vonja vissza a magas szintű orosz domaineket, és azok SSL tanúsítványát, és állítása le a webhoszting szolgáltatást. Ugyan a nonprofit Internet Corporation for Assigned Names and Numbers látja el az internettel kapcsolatos feladatokat, a társaság elutasította a kérést, mivel a válasz szerint akkor sem csinálna ilyesmit, ha egyébként megtehetné.

Hirdetés

A hírek szerint az ICANN vezetője, Göran Marby levelet küldött az ukrán hatóságoknak, amiben elismerte, hogy tényleg szörnyű a helyzet az országban, de elmondása szerint az általa vezetett szervezet missziója nem terjed ki az ilyen jellegű büntetésekre.

"Ahogy tudja, az internet egy decentralizált rendszer. Egyetlen szereplő sem képes irányítani vagy leállítani azt."

- reagált Marby, aki úgy véli, hogy az ICANN-t gyakorlatilag azért hozták létre, hogy biztosítsa az internet megfelelő működését.

A kérést benyújtó ukránok szerint az Oroszország által elkövetett rémtetteket javarészt az teszi lehetővé, hogy a propaganda segítségével dezinformációs tevékenység folyik a különböző weboldalakon, gyűlöletet gerjesztenek, és igyekeznek eltitkolni a háborúval kapcsolatos tényeket. Eközben pedig Ukrajnában számos támadás érte az IT infrastruktúrát, ami hatással van a civilek és a kormányzat kommunikációjára is.

Az ICANN-t megkereső két képviselő egyébként a RIPE NCC-től is azt kérték, hogy vonják vissza az összes orosz tagjuktól az IPv4- és IPv6-címekhez való jogokat, és blokkolják a DNS-gyökérszervereket is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.