Hirdetés

Hiába tudja mindenki, hogy fontos lenne, sok magyar lusta jelszót változtatni



|

Tanulságos felmérés árulkodik róla, hogy milyen hanyagok a hazai felhasználók az online biztonság kapcsán.

Hirdetés

Az internetes szolgáltatások elterjedése ugyan számos területen megkönnyítette az életünket, ez viszont a bűnözésre is igaz, így ma már nemcsak fegyverrel a kézben, vagy erőszakot alkalmazva lehet kirabolni egy embert, hanem némi hozzáértéssel akár egy fotelben ücsörögve, egy okostelefon vagy egy laptop segítségével is.

Ennek megfelelően minden online felhasználó ki van téve a különböző netes csalásoknak, az adathalászatnak vagy hackertámadásoknak, a jelek szerint azonban a magyar netezők egy jó része még a kockázat ismeretében sem hajlandó többet tenni a saját biztonságáért.

Az OTP Bank fintech szárnya, az OTP Mobil nemrég a Pulzus közvélemény-kutató bevonásával 1037 főt megkérdezve végzett életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus alapján is reprezentatív felmérést a jelszavakról a hazai felhasználók körében, ami tanulságos eredményekkel szolgált. Az egyik ilyen, hogy bár a magyarok háromnegyede véli úgy, hogy időről időre meg kell változtatni a jelszavakat az online felületeken, az érintettek csaknem egyharmada mégsem teszi ezt meg.

Hirdetés

Az adatok összevetéséből az is kirajzolódik, hogy a lakosság 36 százaléka még mindig ritkábban cseréli a jelszavát, mint ahogy az szerinte szükséges lenne. A megkérdezettek 29 százaléka szerint egyébként elegendő évente elvégezni a műveletet, míg 17 és 18 százalék szerint félévente, illetve negyedévente, 12 százalék szerint pedig minden hónapban érdemes sort keríteni rá. Ugyanakkor a lakosság 14 százaléka még mindig azt vallja, hogy egyáltalán nincs szükség a belépési kódok frissítésére.

A hanyagság pedig épp a hagyományosan tudatosabbnak tartott fiatalabbak körében jellemző, a 18-39 évesek ugyanis kimagasló, 37 százalékos arányban mulasztják el a jelszavaik cseréjét. A felmérésből az is kiderült, hogy az interneten vásárlók ötöde minden felületen ugyanazt a belépési kódot használja, és csupán 7 százalékuk változtatja meg legalább időnként ezt. A megkérdezettek kétharmadának viszont már legalább három jelszava van, és 16 százalék azok aránya, akinek minden egyes felületen más-más kódot alkalmaznak, ami mindenkinek tanácsos lenne.

A lakosság körülbelül fele fontosnak tartja az erős (legalább 12 karakterből álló, kis- és nagybetűt, számot és speciális karaktert is tartalmazó) jelszó választását. A jó hír, hogy mindössze tízből egy fő az, aki saját bevallása szerint kifejezetten könnyen megjegyezhető és kikövetkeztethető jelszót használ. A többiek valamilyen módon próbálnak biztonságos kódot választani legalább azáltal, hogy egy vagy több nagybetűt, vagy nagybetűt és számot is tartalmaz a belépési azonosítójuk, a válaszadók negyede pedig még jelszószéfet (jelszókezelőt) is alkalmaz, ami meglepő módon a 60 feletti korosztálynál is hasonló arányban figyelhető meg, mint a fiataloknál.

Ha az olvasottak fényében szeretnél tudatosabban bánni a kérdéssel, mint eddig, az OTP Simple egy weboldalt is indított, amely részletes útmutatóval segít az internetes fiókjaid biztonságosabbá tételében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.