Hirdetés

Hiánypótló videó mutatja, hogy meddig tudnál elhajítani egy labdát a Naprendszer bolygóin



|

Az egyik planétán még a gízai nagy piramist is simán átdobhatnánk.

Hirdetés

A világegyetem a titkok kimeríthetetlen tárháza, ennélfogva telis-tele van érdekfeszítő és fontos kérdésekkel, mint például, hogy létezik-e élet a Földön kívül, pontosan miként keletkeztek a nagyon nagy tömegű fekete lyukak, vagy hogy miből is áll a sötét anyag.

Ezekre valószínűleg nem mostanában fogják megtalálni a választ a tudósok, addig is viszont elidőzhetünk egy kevésbé lényeges, de annál szórakoztatóbb témán: vajon meddig tudnánk elhajítani egy labdát a Naprendszer többi bolygóján?

Hirdetés

Ez szerencsére a planétákról szerzett ismereteink alapján nagy bizonyossággal megmondható, így nem kell széné égnünk a Merkúron, vagy halálra fagynunk a Jupiteren ahhoz, hogy a végére járjunk. Dr. James O'Donoghue, a japán JAXA űrügynökség munkatársa a gravitációt és a bolygók sűrűségét figyelembe véve elvégezte a matekot, és egy látványos videóban szemléltette a kérdést.

Az elméleti kísérlet tárgya egy 72 km/h-s sebességgel, 45 fokos szögben eldobott baseball-labda, amely a Földön 10 méter magasra és 45 m-es távolságra repül, összesen 2,9 másodpercet töltve a levegőben. Az említett Merkúron ugyanez a játékszer már 7,6 másodperc alatt 108 méterre szállna, míg a hatalmas Jupiteren csak szánalmas 16 métert tenne meg, mindössze 1,1 másodpercig hasítva a jórészt hidrogénből és héliumból álló atmoszférát.

Az abszolút csúcsot a hivatalosan már csak törpebolygóként nyilvántartott Pluto szállítja, ahol 667 méteres távolságba és 167 méter magasra repülne a labda, vagyis még a gízai nagy piramis (139 m), vagy éppen a nemrég megnyílt Mol Campus (150 m) felett is simán át tudnánk dobni a távoli égitest felszínén. Közben pedig egy kávét is lazán bedobhatnánk, mivel 47 másodpercig tartana a mutatvány.

Hacsak nem gyúrsz direkt a dobásra, jó esély van rá, hogy a Plútóra tévedve te is ekkorát taszítanál a labdán, az O'Donoghue számításainál alapul vett földi adatok ugyanis arra épülnek, hogy egy átlagos ember gyakorlás nélkül legfeljebb mekkora távolságra képes elhajítani egy ilyen játékszert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.