Hirdetés

Hibás arcfelismerés miatt tartóztattak le egy ártatlant



|

Egyre többen figyelmeztetnek az arcfelismerés veszélyeire, és úgy néz ki, igazuk van: Detroitban letartóztattak valakit a rendszer találata alapján, pedig az arcfelismerő tévedett.

Hirdetés

Egyre többen hangoztatják, hogy rossz vége lesz, ha mindenhová arcfelismerő rendszereket telepítenek, és azokat például a rendőri intézkedésekhez is felhasználják. A jelek szerint az ilyen hangoknak lesz igazuk, ugyanis az ACLU most panaszt tett Detroit rendőrsége ellen, miután tévedésből letartóztatta Robert Williamst, akit a DataWorks Plus arcfelismerő rendszer hibásan azonosított gyanúsítottként, egy biztonsági felvételt és a jogosítványát összevetve. A vétlen Williamsnek köze sincs az esethez és a gyanúsítotthoz. 

Hirdetés

Az ACLU szerint a rendszer nem tudja megkülönböztetni a fekete embereket, de Williamset még akkor is aggasztaná ez a technológia, ha tökéletesen pontos lenne. Nem szeretné, ha például a lányainak arca szerepelne a nagy adatbázisokban, és már azért elővennék őket, amiért ott vannak egy tüntetésen, ami épp nem tetszik a kormánynak. 

Az ACLU szerint ez az első téves letartóztatás, amit Amerikában arcfelismerő rendszer alapján kezdeményeztek. A szakértők szerint a hatóságok hajlamosak túlságosan a technológiára támaszkodni, anélkül, hogy annak pontosságát ellenőriznék. Most például senki sem vette figyelembe, hogy a gyanúsított a bűnhelyszín közelében sem járt. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.