Hirdetés

Hihetetlen, de 37 év után is tudott újat mutatni a legelső Windows



|

Ilyen sokáig tartott, mire felfedezték a Windows 1.0 talán utolsó kis titkát.

Hirdetés

Létezhet szoftver easter egg nélkül, de Windows nem. Köztudott, vagy legalábbis viszonylag széles körben ismert tény, hogy a Windows XP előtt például könnyedén elő lehetett egy apró meglepetést az aktuális operációs rendszer képernyővédőjéből. Amennyiben az ember beírta a volcano (vulkán) szót, akkor kilistázta az Egyesült Államok összes tűzhányóját. A Widows 95-tel együtt érkezett Microsoft Excel 95-ben pedig egy, az 1993-ban kiadott Doomhoz hasonló lövöldét rejtett The Hall of Tortured Souls.

Az easter eggek elrejtése régi szokás, szinte egyidős a programozással, ezért voltaképp nem is oly meglepő, hogy az 1985. november 20-án debütált Windows 1.0-ban is akad egy-kettő. A legújabbat a napokban találták meg.

Hirdetés

A felfedezést egy bizonyos Lucas Brooks tette, aki előszeretettel rágja át magát a régi Windowsokon, és elemzi azokat. Egy smiley-t takaró bitmap file adatai alá elrejtve találta meg a fejlesztők névsorát, és a "congratulations" (gratulálunk) üzenetet. Brooks szerint az adatok kódoltak voltak, és a kinyerésükhöz szükséges eszközök a Windows 1.0 megjelenésekor nem álltak rendelkezésre, azaz a maga korában egyszerűen képtelenség lett volna felszínre hozni a gondosan elrejtet húsvéti tojást.

Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a titkos stáblistán ott szerepel Gabe Newell neve is, aki 1996-ban hagyta ott a Microsoftot, hogy kollégájával, Mike Harringtonnal közösen megalapítsák a Valve-t, kiadják minden idők egyik legjobb játékát, a Half-Life-ot, később pedig létrehozzák a PC-s piac meghatározó szereplőjévé vált Steam disztribúciós platformot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.