Hirdetés

Hihetetlen, de még mindig velünk vannak a floppy lemezek, a világ egyik legfejlettebb országa is csak most szabadulna meg tőlük



|

A japán államigazgatásban továbbra is használják az ősrégi adathordozókat, a digitalizációs miniszter szerint itt az ideje a búcsúnak.

Hirdetés

Lakossági szinten már réges-régen búcsút intettünk a hatvanas években kifejlesztett flopyy-lemezeknek, időről időre viszont még felbukkannak sztorik arról, hogy különböző helyeken változatlanul használják őket, mintha az elmúlt évtizedek technikai forradalma meg sem történt volna. 2020-ban például a Boeing repülőgépek floppys frissítéséről írtunk, míg korábban a Nemzetközi Űrállomás és az amerikai haderő lemezei voltak terítéken.

Ezúttal pedig Japán került be a hírekbe, ahol a digitalizációs miniszter Kóno Taro igyekszik kipucolni az ősrégi adathordozókat az államigazgatási munkából, az előzmények alapján azonban nem lesz könnyű dolga.  

Hirdetés

Taro nemrég hozta nyilvánosságra, hogy Japánban több mint 1900 államigazgatási procedúra követeli meg az üzleti szektortól a floppyk, CD-k és MiniDiscek használatát, egyebek mellett a kérelmek és más dokumentumok benyújtásakor.  Az ország Digitális Ügynöksége most céljául tűzte ki, hogy átvezeti a folyamatokat a 21. századba, és lehetővé teszi az online ügyintézést. Az erről szóló sajtótájékoztatóján a miniszter gyors megoldást ígért, amit segíthet, hogy a kormányfő Kisida Fumio is teljes mellszélességgel támogatja a törekvést.

A modernizáció ugyanakkor még ezzel együtt is kemény diónak bizonyulhat, mivel egyelőre számos jogi akadály nehezíti az olyan friss technológiák használatát, mint például a felhőalapú tárolás. A digitalizációs miniszter számára pedig az is óvatosságra intő jel lehet, hogy korábban (még adminisztrációs reformokért felelős miniszterként) ugyancsak megpróbált megszabadulni a faxgépektől és a tradicionális hanko pecsétektől, de végül nem járt sikerrel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.