Hirdetés

Hihetetlenül sikeres a felújított retrógép



|

A Sinclair ZX Spectrum a 80-as évek ikonikus mikroszámítógépe volt. Friss, felújított változata már a második kiadásnál tart és az érdeklődés minden várakozást túlszárnyalt. Viszont ha érdekel, már csak pár napod van lecsapni egyre!

Hirdetés

38 éve jelent meg az eredeti Sinclair ZX Spectrum 48K, egy olyan apró eszköz, amely bebizonyította, hogy a számítógépeknek nem csak a nagy intézetekben és irodákban van helye elkülönített "géptermekben", hanem a magánembereknél, a tévékre kötve segíthet; munkát, kreativitást, szórakozást. Persze az egyre fejlettebb géptípusok közepette egy idő után kikopott a köztudatból, de ma nagyon sok olyan ember van világszerte a kora-negyvenes korosztályban, akik még mindig párás szemmel idézik fel a gumibillentyűs kis gépet.

Hirdetés

A "Speccy" felélesztésére több kísérlet is történt, korábban például megjelentették tévére köthető mini játékkonzol formájában is, de ennek az érdekesség-faktor mellett nem sok üzleti siker jutott. Az eredeti cégtulajdonos, Sir Clive Sinclair azonban végül áldását adta egy olyan gép elkészítésére, amely ZX Spectrum Next néven az eredeti alapokra építkezik, de a modern világban is megállja a helyét. Az első széria "csináld magad" verzióban 2017-ben érkezett, de igazán nagy sikert az a Kickstarter kampány hozott, amely idén februárban már normál, dobozos változatban kínálta a Nextet. Mivel a gépet villámgyorsan elkapkodták, a fejlesztők nemsokára új kampányt indítottak, amelyben egy javított verzióra kezdtek kalapozni.

A ZX Spectrum Next Issue 2-re eredetileg 279 720 eurós célt határoztak meg (a nem túl kerek szám az eredetileg angol fontban megadott összeg konvertálásából következik), ehhez képest ma, három nappal a kampány lejárta előtt már közel hatszorosa jött össze az összegnek, a cikk megírásának pillanatában 1 656 819 eurónál jár a számláló, ami brutálisan nagy sikert jelez.

Pedig a gép tényleg "csak" egy modern köntösbe öltöztetett Speccy, amelynek fő célja az, hogy az eredeti, már muzeálisnak számító masina helyett egy olyat kínáljon a felhasználóknak, amit könnyen tudnak csatlakoztatni mai eszközökhöz is, tehát tudják használni például meglévő tévéjükön vagy monitorukon.

A ZX Spectrum Next legfrissebb változata ugyanannak a Zilog Z80 processzornak egy modern változatán alapul, amely 38 éve az eredeti gépet is hajtotta. A Z80N órajele mindössze 3,5 MHz, de rendelkezik egy 7, 14 és 28 MHz-es turbó móddal is. Emellett az első kiadás óta duplájára nőtt a RAM mérete, ez most 2 MB, a képet pedig VGA és HDMI csatlakozón is kivezethetjük. A grafikai felbontás ugyan nagyobb, mint az eredeti Spectrumon, de így is csak 640 x 256 képpont, a színek terén pedig a Speccy 2x8 színű képességeit 256-ra növelték.

A modernséget többek között az SD kártya kezelése jelenti - az eredeti Spectrumhoz alapból szalagos tárolót, konkrétan magnót lehetett csatlakoztatni, ami például játékok esetén a mentést szinte lehetetlenné tette. Itt a rendszer kezel különféle digitális változatokat és snapshotokat is. Emellett a gép Accelerated kiadásában egy Raspberry Pi is segíti az adatfeldolgozást és a 3D képességeket. A Next képes Wi-Fi segítségével hálózatra is kapcsolódni.

Természetesen a Next tökéletesen kompatibilis visszafelé a ZX Spectrum 48K-val, valamint az utána érkező különféle Spectrum kiadásokkal is, az ezekre írt szoftvereket hibátlanul futtatja, és az SD kártya mellett ugyanúgy kezel szalagos bevitelt is, tehát ha valakinek még megvannak a sok évtizede pihenő kazettái, vagy a kifejezetten Spectrumhoz fejlesztett Microdrive, azt is használhatja Nexttel. Emellett kifejezetten Nextre is készülnek új szoftverek, amelyek már kihasználják az új változat erősebb grafikai képességeit és sebességét.

Aki még gyorsan be akar zsákolni magának egy Nextet, most lépjen, ugyanis a kampány 3 nap múlva lejár, és a fejlesztői közlemények szerint egy jó ideig biztosan nem érkezik új kiadás, ugyanis még így is komoly munka lesz az óriási rendelt állományt leszállítani - ezt egyébként 2021 augusztusára ígérik. Az alapkiépítés ára 300 font, azaz nagyjából 336 euró, míg az Accelerated változatért 325 fontot, tehát körülbelül 364 eurót kérnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.