Hirdetés

Hírek közösségi hálója - a Reddit-sztori



|

A Reddit felhasználóinak közel fele az Egyesült Államok polgára, de világszerte fordulnak egyre többen ehhez a platformhoz, ha informálódni vagy épp szórakozni szeretnének.

Hirdetés

Elsőre úgy tűnhet, hogy a Reddit nem több mint mozifilmes és videójátékos pletykák és állítólagos szivárogtatások gyűjtőhelye, az internetes mémek keltetője és úgy általában az egyre inkább keretek közé szorított média egyik utolsó olyan pontja, amely a "régi" időkhöz, a világszőttes vadnyugatához hasonlítható. Nagyon lesarkítva tényleg valami ilyesmiről van szó, de azért érdemes közelebbről is megvizsgálni azt, hogy egészen pontosan hogyan is működik a Reddit, illetve hogyan jutott el odáig a 16 éve alatt, hogy a világ tizenkilencedik, illetve az Egyesült Államok hetedik leglátogatottabb weboldala legyen.

Hirdetés

Mi fán terem a Reddit?

A Reddit tulajdonképpen egy olyan közösségi oldal, ahol (bizonyos alapvető szabályoknak megfelelve) bárki megoszthat híreket, cikkeket, képeket. Fontos megjegyezni, hogy csak és kizárólag regisztrált felhasználók tehetnek közzé tartalmakat, ezek olvasása, böngészése viszont bárki számára nyitott úgy is, hogy esetleg nem rendelkezik saját Reddit-profillal.

Igazán egyedivé felépítési rendszere teszi, az egész Reddit ugyanis úgynevezett "subredditekből", magyarul "alredditekből" áll.

Ezeket az alredditeket bármely felhasználó létrehozhatja és moderálhatja, megoszthat benne konkrét linkeket, képeket vagy szövegeket. Az így közzétett tartalmakat aztán bárki értékelheti úgy, hogy lefelé vagy felfelé mutató nyilakra bök az adott kép vagy szöveg mellett - ha az ókori Rómában is bevált egy ilyen egyszerű értékelési rendszer a gladiátorviadalok esetében, akkor bizony ez a Redditnek is tökéletesen megfelel.

Ennyi és nem több az egész mechanika, ami meghúzódik a Reddit mögött, de a népszerű és jól működő dolgoknak egyáltalán nem kell bonyolultnak, komplikáltnak lenniük.

A Reddit születése

2005-ben a Virginiai Egyetem két hallgatója, egészen pontosan két szobatárs, Steve Huffman és Alexis Ohanian találta ki a Redditet. Maga a név egy szójáték, az angol "read" (olvas) és "edit" (szerkeszt) szavakból, valamint a "read it" (elolvassa/elolvasta) kifejezésből született meg. Egy évvel később a Condé Nast Publications globális médiacég csapott le rájuk, de 2011-ben sikerült elérni azt, hogy a Reddit a Condé Nast Publications anyacégének, az Advance Publicationsnek egy teljesen önálló ágává nője ki magát. Ahogy a platform értéke nőtt, úgy érkeztek az egyre nagyobb befektetők, melyek között hírességek (Jared Leto vagy épp Snoop Dogg) és olyan gigavállalatok is felbukkantak, mint a kínai Tencent. A Reddit hatalmasra nőtt, és ez cseppet sem véletlen.

De gyorsan tekerjük vissza az idő kerekét 2005-ig, mikor Huffman és Ohanian fejéből kipattant a Reddit ötlete. Az egyetemi tavaszi szünet alatt a két barát Bostonba utazott, hogy részt tudjanak venni Paul Graham programozó-vállalkozó prezentációján. Az előadást követően beszélgetésbe elegyedtek Grahammel, aki végül felkérte őket, hogy csatlakozzanak az Y Combinator nevezetű startupjához.

Itt először egy My Mobile Menu névre keresztelt projekten kezdtek el dolgozni, amely tulajdonképpen egy SMS-alapú ételrendelő megoldás volt.

Ez a kudarc viszont nem szegte kedvüket, tovább ötleteltek, így született meg az "internet címlapja" koncepció, amiből később a Reddit is kinőtte magát.

Bővülés lépésről lépésre

A kis csapathoz 2005 novemberében Christopher Slowe csatlakozott, a következő év januárjáig pedig létrejött egy fúzió, a Reddit egyesült Aaron Swartz cégével, az Infogamival. Swartz az így kialakuló anyacégnek, a Not A Bugnak is egyenjogú tulajdonosa lett, de nem mindenki gondolja, hogy őt is a Reddit társalapítójának kéne tekinteni - nem így látja például maga Ohanian sem, aki szerint a Reddit egyszerűen megvette Swartz cégét.

Mindez persze nem változtat azon, hogy 2006. október 31-én a Redditet végül eladták a Condé Nast Publicationsnek. Swartz még 2006-ban elindított egy meglehetősen panaszos hangvételű blogot, valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy 2007 januárjában megváltak tőle. Huffman és Ohanian 2009-ben hagyták ott a közösségi weboldalt.

Az alapítók távozása után az eredetileg közösségi menedzserként még 2008-ban a vállalathoz kerülő Erik Martin lett az, aki ténylegesen sikerre vitte a céget és a platformot.

A kulcsfontosságú szereplők közül talán még Yishan Wong CEO emelhető ki, de ő is csak 2014-ig igazgatta a szervezetet, utána visszatértek maguk az alapítók. Ohanian ügyvezető elnöki pozícióban állt újra az élre, az új CEO pedig Huffman lett. Nem unatkoztak, Huffman felelt például a Reddit iOS-es és androidos applikációinak fejlesztéséért, valamint a mobilos weboldal gatyába rázásáért is. 2018-ban jó pár apróbb technikai fejlesztés mellett átfogó dizájnváltás is történt.

A közelmúltban is formálódott még némiképp a vezetőség összetétele. Christopher Slowe, a Reddit első igazi alkalmazottja 2017-ben mint technikai vezető csatlakozott újra a vállalathoz. Ohanian viszont 2020 júniusában lemondott igazgatótanácsi pozíciójáról a George Floyd halálát követő tüntetéshullám miatt, és egyúttal azt kérte, hogy a helyén mindenképp afroamerikai tagok ülhessenek a tanácsban.

A Reddit folyamatosan változik, idomul a legfrissebb igényekhez, de legfőbb mozgatórugója változatlan marad: az egész platformot a felhasználók által gyártott saját tartalmak tartják életben, ez a Reddit üzemanyaga. Amíg nem fogy ki ez a forrás, addig az oldal is tovább fog dübörögni.

Ha szeretnél hasonló cikkeket olvasni, akkor érdemes megvenned a 2022/01-es PC World magazint, és ha így teszel, értékes szoftvereket és PC-s játékot is kapsz hozzá ajándékba. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.