Hirdetés

Hivatalos: a Facebook és az Instagram is visszavárja Donald Trumpot



|

A Twitter után újabb platformokon térhet vissza az exelnök, ám ez valószínűleg rengeteg fejtörést okoz majd neki.

Hirdetés

Donald Trump a Capitolium 2021 januárjában lezajlott, több emberéletet is követelő ostroma után vált páriává a közösségi médiában, ahol az összes nagyobb platform letiltotta a profiljait az eseményekben játszott felbujtó szerepére, illetve a további erőszakos megmozdulások kirobbanásának veszélyére hivatkozva.

A teljes blokádot az Elon Musk tulajdonába került Twitter törte meg elsőként, néhány hete pedig napvilágot látott egy jelentés, mely szerint már a Facebook és az Instagram mögött álló Meta is foglalkozik a kérdéssel. A vállalat most hivatalossá tette a dolgot, és bejelentette az ingatlanmágnásból lett elnök visszaengedését.

Hirdetés

A Meta a saját blogján közölte a fejleményt. A cég globális ügyekért felelős elnöke, Nick Clegg által jegyzett poszt szerint a szakértőkkel konzultáló Metánál arra jutottak, hogy a Trump letiltása óta eltelt két év során a politikus személyével kapcsolatos kockázat "kellőképpen mérséklődött", az embereknek pedig hallaniuk kell, hogy mit mondanak a politikusaik, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak a szavazáskor.

Clegg arra is emlékeztetett, hogy az akkor még Facebook néven futó cég 2021-ben ígéretet tett a moderációs döntéseket véleményező saját felügyelőbizottságának, hogy két év elteltével felülvizsgálja Trump blokkolását, miután a magyar taggal is bíró testület arra jutott, hogy a határozatlan idejű kitiltás nem lenne "helyénvaló".

Különféle civil szervezetek kritikus kommentárokkal fogadták a politikus feloldását, a Meta viszont azzal igyekszik nyugtatni a kedélyeket, hogy szigorú moderációt ígér Trump bejegyzéseivel kapcsolatban. Amennyiben a 2024-es választásokon is indulni szándékozó exelnök a Facebook és az Instagram szabályaiba ütköző tartalmakat posztol, egy hónaptól egészen újabb két évig terjedő kitiltással sújthatják.

A legnagyobb kérdés azonban az, hogy Trump egyáltalán posztolni fog-e bármit is, mivel időközben egy dollármilliókra rúgó befektetéssel elindította a saját közösségi oldalát, a Truth Socialt, azóta pedig többször is úgy nyilatkozott, hogy csak ott hajlandó szólni a követőihez. Ez üzleti szempontból tökéletesen érthető döntés, a republikánus politikus 2024-es választási esélyeit azonban mélyen alááshatja, mivel a Truth Socialön mindössze 4,8 millió embert ér el, míg a Twitteren 87,8 millió, a Facebookon 34 millió, az Instagramon pedig 23,3 millió követővel bír.

Magyarán Trump számára most hatalmas dilemmát jelenthet, hogy melyik kezébe harapjon bele, hiszen ha a Truth Social elveszti a Trump-exkluzivitást, az egyben a fiatal platform végét is jelentheti. Nem csoda hát, hogy az egykori elnök most lebegteti a tényleges visszatérését, és a facebookos/instagramos feloldását kommentáló Truth Social-posztjában meg sem említi ezt a nem elhanyagolható témát. Trump ehelyett a kétéves kitiltásról szólva csak annyit írt, hogy ilyesminek soha többé, senkivel sem szabadna megtörténnie, aki "nem érdemli meg a megtorlást".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.