Hirdetés

Hivatalos: az e-cigi legalább olyan káros, mint a hagyományos



|

Eddig is tudtuk, de most egereken is bebizonyították, hogy nagyon súlyos elváltozásokat okoz a gőz.

Hirdetés

Az e-cigaretták pont olyan károsak lehetnek, mint a hagyományosak - derítette ki egy amerikai kutatócsoport, aki a gőz egerekre gyakorolt hatását vizsgálta. A Federation of American Societies for Experimental Biology folyóiratban publikált kutatás szaklapban közzétett tanulmány szerint súlyos elváltozásokat okozhat a tüdőben az e-cigi használata - írja a Hvg.hu.

A kísérleti egereken kívül két kontroll csoporton is vizsgálták az eredményeket, hogy egyértelműek legyenek. Utóbbiakat szobai levegőben és kontrollanyagként használt folyadékgőzben tartották, a kísérletben részt vevőket a Juul e-cigi gőzének tették ki naponta négy hétig. Gyulladások és genetikai károsodás nyomait keresték: mindkettőre találtak példát.

Hirdetés

A kísérletben részt vevő egerek szervezetében lényegesen több limfocita és neutrofil granulocita (a leggyakoribb fehérvérsejt) keletkezett, mint a kontroll csoport tagjaiban. Ez akkor fordul elő, amikor beindul az immunrendszer, mert gyulladást vagy más, akár rosszindulatú elváltozást érzékel. A szövetmintákat megvizsgálva találtak is "molekuláris és sejtes elváltozásokat", azaz a rák előjeleit.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az emberek szervezete is így reagál, de megerősíti, amit eddig is tudtunk: csak azért, mert nem valódi füstöt szívunk be, az e-cigi is nagyon káros.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.