Hirdetés

Hivatalosan feltörhető mobilt adott ki az Apple



|

Abban azért ne reménykedjünk, hogy nekünk is jut belőle: ez a különleges kiadás csak profi biztonsági szakértőknek jár.

Hirdetés

Az Apple tavaly augusztusban jelentette be, hogy speciális iPhone-okat adna ki, amelyek lehetővé teszik a sérülékenységek utáni könnyebb kutatást. Mindezt úgy, hogy nem kell az alap iOS-es védelmi vonalakat áttörni, vagyis igazából ezek a mobilok hackelhetőek. Most pedig végre megérkeztek ezek a modellek, de persze senki ne keresse őket a boltban vagy hivatalos webshopokban.

Hirdetés

Csak azok az elemzők és biztonsági szakemberek kaphatnak ezekből, akiknek elismert múltjuk van iOS-es hibavadászat terén, vagy más platformon. Egy évre, kölcsönbe kapják az eszközöket, illetve új biztonsági fórumokhoz is hozzáférhetnek. Bármit találnak, jelenteniük kell az Apple vagy releváns külső fél felé az átvételkor aláírt megállapodás szerint.

Eddig nem sok betekintést engedett az iOS-be az Apple, éppen ezért számít biztonsági körökben nagy dolognak ez a lépés. Még az amerikai szövetségi nyomozóirodának sem tették meg azt, hogy bizonyos esetekben feltörjenek egyes bűnesetekhez kapcsolódó készülékeket. A mostani akciónak sem az a lényege, hogy megkönnyítsék a próbálkozók dolgát, épp ellenkezőleg: a külsősök által felfedezett sérülékenységekről csak az Apple tudhat majd közvetlenül, vagy partnerként regisztrált kiberbiztonsági cégeken keresztül, és ezek alapján tudja még betonbiztosabbá tenni az iPhone-ok védelmét.

Ezt megelőzően a kutatóknak jailbreakekre és emulátorokra kellett hagyatkozniuk, ha mélyebben a rendszerbe akarták ásni magukat, és az Apple agresszív módon próbálta ezeket a törekvéseket leállítani - ráadásul ezek a módszerek eleve több sebből véreztek, és gyakran csak régi hardveren működtek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.