Hirdetés

Hivatalosan is tilos lett a TikTok használata az amerikai kormányzati mobilokon



|

A képviselőház nem várta meg az erről szóló törvény életbe lépését.

Hirdetés

A nyár során a BuzzFeed leleplező cikke miatt vált ismét forróvá a talaj a TikTok képzeletbeli lábai alatt az Egyesült Államokban, az írás ugyanis rámutatott, hogy a közösségi oldal működtetéséért felelős ByteDance kínai központja teljesen hozzáfér a tengerentúli felhasználók személyes adataihoz. A kommunista vezetéssel szoros kapcsolatban álló pekingi cég a kérdéses információk átköltöztetésével próbálta eloltani a tüzet, ez azonban kevésnek bizonyult, mivel a Kongresszus nemrég elfogadott egy törvénycsomagot, amely egyebek mellett a TikTok kormányzati eszközökről való kitiltásáról is rendelkezett.

Ezt ugyan még Joe Biden elnöknek is alá kell írnia, ám a Kongresszus alsóházában, a Képviselőházban nem várták meg az államfőt, és saját hatáskörben igyekeznek megszabadulni a nemzetbiztonsági kockázatként kezelt kínai apptól.

Hirdetés

A The Register beszámolója szerint a biztonságért felelős Házigazgatási Bizottság (COA) e-mailben közölte a dolgozókkal, hogy töröljék az appot:

"A Kiberbiztonsági Hivatal úgy ítélte meg, hogy a TikTok mobilalkalmazás számos biztonsági kockázat miatt magas fokú rizikót jelent a felhasználók számára."

- áll a hivatalos indoklásban. A Képviselőház ezzel csatlakozik ahhoz a 19 szövetségi államhoz, akik már korábban meglépték a TikTok kitiltását a közigazgatásban használt elektronikus eszközökről.

A ByteDance számára pedig valószínűleg a folytatás is rázós lesz, december elején ugyanis a republikánus Marco Rubio is benyújtott egy törvényjavaslatot, amely az egész USA területéről száműzné a becslések szerint több mint 80 millió helyi felhasználóval bíró TikTokot. A napokban pedig ismét magyarázkodni kényszerült az üzemeltető, miután kiderült, hogy a vállalat kínai központjából kémkedtek a Forbes újságírói után.

A TikTok amerikai kitiltása már korábban is felvetődött: Donald Trump idején jogi úton próbálták a helyi üzletágának eladására kényszeríteni a ByteDance-t, ám a törekvés nem állt meg a bíróság előtt, így a Biden-adminisztráció visszavonta az erről szóló rendeletet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.