Hirdetés

Van esélye a Huawei app-boltjának a Google ellen?



|

Google szolgáltatások nélküli Android? Néhány éve még nem is értettük volna a kérdést, pedig most már van ilyen, még ha kényszerből is született. Kipróbáltuk, mit tud a Huawei saját fejlesztésű ökoszisztémája.

Hirdetés

Szigorú és teljes körű kereskedelmi blokáddal igyekszik akadályozni a Huawei szárnyalását az amerikai kormány. A meghozott intézkedések legfájóbb pontjaként tavaly például a Google szolgáltatásait is elvették a kínai cégtől, legalábbis megtiltották azok használatát. A vállalat nem adta fel a küzdelmet, és az elmúlt évet annak szentelte, hogy saját okostelefonos platformot fejlesszen, amellyel a hazai tesztközönség után már az európai felhasználók is lassan fél éve barátkoznak a Mate 30 szérián keresztül, a cég idei mobiljai pedig már alapból csak a HMS-be bekerült, és az AppGalleryn keresztül telepíthető szoftvereket használhatják.

Hirdetés

Érdekes újdonságok

Mivel komplett ökoszisztémát fejleszt a Huawei, nem állt meg az egyes elemek pótlásánál, hanem tényleges újdonságok beépítésébe és friss szoftveres megoldások fejlesztésébe is belefogott. Kiemelt jelentőséget kapott - bár ez a cég korábbi készülékeit használók számára nem lesz ismeretlen - a Huawei ID, amelynek segítségével olyan rendszerszolgáltatásokhoz is hozzáférünk, mint az AppGallery, a Témák vagy az Egészség alkalmazás. Ezenkívül a fejlesztők számára olyan extrákat kínál a HMS, mint hozzáférést a készülékek hardveres MI feldolgozóegységéhez, így akár az NPU-k képességeit is bevethetik a szoftverkészítők az appok összeállítása során, illetve saját AR-magot is nyújt a cég a fejlesztőknek. A HMS-ernyő alá szintén bekerült a saját fejlesztésű böngésző, a naprakész információkat kínáló Asszisztens, sőt még a Huawei ingyenes zenei streamszolgáltatása is, valamint - AI-life néven - az okosotthonhoz és a viselhető eszközökhöz kapcsolódó szolgáltatásokat is integrálta az ökoszisztémába a vállalat.

AppGallery

Okostelefonokon a HMS felhasználói szempontból legfontosabb elemévé az AppGallery vált, amely a Huawei alkalmazásboltjaként már 2018 óta megtalálható volt a cég (Huawei és Honor) modelljein, a Play Áruház nélkül viszont az első számú alkalmazásbolttá vált. Kezdetben igencsak döcögős volt az átállás, ami érthető, hiszen nagyjából pár hónap alatt kellett egy nagyrészt kínai felhasználók által látogatott - és így az ő igényeikhez igazodó - alkalmazást globális lefedettségre felkészíteni, mára azonban már egészen remekül sikerült régiónkra is optimalizálni a felületet. Persze azért nagy hiányzók akadnak, de az appboltból már rengeteg olyan alkalmazást elérhetünk, amelyhez korábban kizárólag a Play Áruházon keresztül nyerhettünk hozzáférést. A gyorsan gyarapodó store azért is produkál ilyen kiugró applikációszámot, mert a Huawei sokkal kedvezőbb feltételeket nyújt a fejlesztőknek alkalmazásaik monetizálásához, mint a Google, és nem utolsósorban a kínai felhasználókhoz is segít eljuttatni a szoftvereket, akik valljuk be, jókora felvevőpiacot képeznek. Persze néhány újdonsággal is feldobták az alkalmazást a fejlesztők, elérhetőek például a telepítés nélküli, böngészőben futtatható gyorsalkalmazások (Quick Apps), amelyekkel letöltés és installálás nélkül tesztelhetjük egy szoftver szolgáltatásait. Ezt jelenleg egészen kevés program támogatja (elsősorban játékok), de vélhetően jelentősen bővül majd ez a lista.

A hűséget is igyekszik honorálni a Huawei, az inapp vásárlásokkal, illetve javasolt alkalmazások letöltésével gyűjthetünk Huawei-pontokat, amelyeket az AppGalleryben különféle tartalmakra válthatunk be.Természetesen nehézségek azért akadnak az átállásban, sok alkalmazás például még nem került fel a virtuális áruház kínálatába, ezeket a hivatalos felületre mutató linkekkel igyekszik pótolni a cég (így tölthető le a cikk írásának pillanatában például a Facebook is).

Ami hiányzik

Bármennyire is remek újításokkal dobta fel HMS-alapú EMUI rendszerét a gyártó, azért akad egy-két olyan kimaradt elem, amelyet valószínűleg hosszú távon is nehezen tud majd pótolni a cég. A legnagyobb problémát a Google Térképek hiánya jelenti, hiszen a napi szinten használt alkalmazás számos olyan app alapjául is szolgál, amely rengeteg hazai készüléken is jelen van (a kérdéses applikációk pedig, ha valamilyen módon fel is telepíthetők, nem biztos, hogy elindulnak a Google-autentikáció nélkül). Kevésbé jelent problémát, de azért valószínűleg sokaknak hiányzik majd a YouTube-applikáció is, igaz, ezt a szolgáltatást böngészőből továbbra is problémamentesen elérhetik, ezenkívül nincs Gmail-app, de a beépített levelezőkliensben és böngészőben szintén hozzáférhetők leveleink, illetve tetszőleges külső mailapplikációt is bevethetünk levélfiókunk kezeléséhez. Drive helyett szerencsére rengeteg felhőszolgáltatás közül választhatunk, ha némi online tárhelyre vágyunk, sőt egy 5 gigabyte-os ingyenes csomagot a Huawei is kínál az ID mellé.

Jó lesz ez?

Elsőre kényelmetlen lehet a rendszer használata, főként abban az esetben, ha a mindennapjaink részévé vált a Google Maps, illetve akad még jó pár szolgáltatás, amely egyelőre nem elérhető, de a háttérben minden bizonnyal már folyik az egyeztetés a mielőbbi élesítésről. A jó hír, hogy a HMS-képes modelleket valószínűleg még egy darabig nyomott áron kínálja a Huawei (legalábbis a P40 lite kapcsán ezt tapasztalhattuk), így közepes kompromisszumok mellett egy hardveresen jóval fejlettebb modellt kaphatunk, az ökoszisztéma pedig napról napra fejlődik. Nem feltétlenül kell persze azonnal fejest ugrani a HMS-világba, érdemes lehet még egy kicsit várni, amíg kellően kiforr a felület. Szerencsére a Huawei a dobozokra nyomtatott AppGallery-plecsnikkel nem árul zsákbamacskát, így remélhetőleg kevés lesz a Google-mentesség miatt bosszankodó felhasználók száma.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.