Hirdetés

Hogyan figyelhetünk kicsit jobban adataink biztonságára?



|

A koronavírus miatt egyre többen folytatják napi teendőiket a virtuális térben, ezzel azonban rengeteg érzékeny adatunk kerülhet veszélybe, ha nem fordítunk kellő figyelmet azok megvédésére.

Hirdetés

Ahogy nő azok száma, akik otthonról dolgoznak, tanulnak vagy egyszerűen csak online tartják meg személyes találkozóikat, úgy emelkedik az illetéktelen behatolások, hackertámadások száma is. Nagyon fontos, hogy adatainkat a megfelelő körülmények között tároljuk, hiszen személyes információink mellett akár banki belépéshez szükséges jelszavaink is veszélybe kerülhetnek.

Az ESET szakemberei utánajártak, hogy miket kockáztatunk, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak az online térben, mik azok az adatok, amikre az internet rosszindulatú szereplői előszeretettel csapnak le.

Hirdetés

A legnagyobb fejfájást egyértelműen a pénzügyi és bankkártya-adatok illetéktelen kezekbe kerülése okozhatja. A csalók számos eszközt bevethetnek, hogy ezeket megszerezzék tőlünk; a módszerek közül legújabban az olyan hamis webshopok kezdenek elterjedni, melyek kicsalják tőlünk a pénzt, de a megrendelt termékünk sosem érkezik meg, ráadásul a megadott kártyaadataink is veszélybe kerülnek.

Az sem kellemes élmény, ha az e-mailjeinket vagy egyéb személyes fiókunkat megnyitva azzal szembesülünk, hogy azokat feltörték. A tavalyi évben az egyik feltört fiókokat figyelő oldal adatbázisába óránként 19 ezer új felhasználói oldal került fel.

"Ha egy általunk használt szolgáltatás oldalát feltörik, és a belépési adataink kiszivárognak, akkor a megszerzett jelszavakkal a támadók megpróbálnak bejelentkezni a legnépszerűbb online oldalakra, és bejutnak az összes olyan fiókunkba, amelynél a kiszivárgott jelszót használtunk. Így megszerezhetik akár a banki információinkat is, vagy minket megszemélyesítve különböző szolgáltatásokat vehetnek igénybe a nevünkben."

- olvasható az ESET sajtóközleményében.

Éppen ezért nagyon fontos hogy erős jelszót, vagy inkább jelmondatot használjunk, mely legalább 8 karakter hosszú, szerepel benne kis- és nagybetű, legalább egy szám és egy speciális karakter.

Ugyanennyire fontos személyes adataink védelme, hiszen azokat felhasználva a rosszindulatú elemek a mi személyazonosságunk segítségével hajthatnak végre visszaéléseket. Az ilyen személyiséglopások 86 százaléka online történik, tehát fontos észnél lennünk.

Végül az otthoni routerünkre is érdemes egy kis figyelmet fordítani, megváltoztatni az alapbeállításokat. Erre már csak azért is szükség van, mert a lakásunkban valószínűleg minden internethez csatlakozó eszköz összeköttetésben van a routerrel a robotporszívótól kezdve a légtisztítón keresztül egészen a számítógépeinkig. Arról nem is beszélve, hogy néhány potyautas könnyedén "lophatja" így tőlünk az internetet is.

Az ESET új kampányának fókuszában pontosan ez a fajta biztonság áll. Ha esetleg többet szeretnél megtudni arról, hogyan védheted meg személyes adataid, akkor érdemes lehet ellátogatnod a cég ezzel foglalkozó oldalára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.