Hirdetés

Holdbéli szervereken tárolná az emberiség tudását egy startup



|

A Hold lávakürtői nyújthatnak menedéket a kollektív tudás biztonsági mentésének.

Hirdetés

Nemrég a CD- és DVD-lemezek kapcsán írtunk róla, hogy a hosszú távú adattárolás bizony egyáltalán nem egyszerű műfaj, ha pedig az évtizedek helyett évszázados távlatban gondolkodunk, hatványozottan nehezebbé válik a feladvány.

A Lonestar nevű startup azonban kimatekozta a megoldást: a cég a Hold lávakürtőiben építene szerverparkot, amely akkor is képes lesz megőrizni az emberiség által felhalmozott tudást, ha esetleg történik valami szörnyűség a Földdel és lakosságával.

Hirdetés

Az 5 millió dolláros befektetői támogatással bíró vállalkozás szerint a holdbéli adatközpont a későbbi Holdra szállások során is hasznos lehet, addig azonban még alapos tesztelésnek kell alávetni az egyelőre csak elméleti formában létező technológiát. A Lonestar a NASA-val szerződésben álló Intuitive Machines nevű vállalattal fogott össze, amely a Commercial Lunar Payload Services program keretében juttatja majd el a Holdra a szerver prototípusát.

Az Intuitive Machine Nova C járműve a tervek szerint valamikor az idei év végén landolhat a szomszédos égitest felszínén, az első küldetésre azonban csak a szerverparkok hardverének szoftveres adatait viszi magával, míg az első fizikai prototípus a 2023-ra időzített IM-2-es misszióval érhet célba. Ez egy könyv méretű, nagyjából 1 kilogrammos adattároló lesz 16 terabyte memóriával és Ubuntu operációs rendszerrel.  

"Felfoghatatlan számomra, hogy a Földön tartjuk a legfontosabb értékeinket, tudásunkat és adatainkat, ahol bombákat robbantunk és mindenfélét elégetünk. A bolygónkon kívül kell elhelyeznünk a vagyonunkat, ahol biztonságban tudjuk tartani."

- nyilatkozta a Christopher Stott, Lonestar alapítója és vezérigazgatója a The Registernek. A vezető szerint a koncepció létjogosultságát bizonyítja, hogy a klímaváltozás miatt néhány éve még a szuper biztonságosnak vélt Spitzbergák Nemzetközi Magbunkert is elárasztotta a víz, ahol az ismert élelmiszernövények magvait tárolják egy esetleges globális katasztrófa esetére.

A Lonestar szerint a Hold már csak azért is remek hely a szervereknek, mert annak egyik oldala mindig a Föld felé néz, így megoldható a közvetlen, stabil kommunikáció. A lávakürtőkben való elhelyezés pedig az extrém hőmérsékleti ingadozás és a magas kozmikus sugárzás ellen nyújthat menedéket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.