Hirdetés

Honor 50 teszt – viszlát Huawei, helló Google!



|

Kísértetiesen hasonlítanak egymásra a Huawei és a Honor új készülékei, ám két komoly különbség is van, melyekből az egyik alapvetően határozhatja meg tesztalanyunk sikerét.

Hirdetés

Európaiként régóta nem tarthattunk Honor telefont a kezünkben, ám a Huawei-től való leválást követően viszonylag hamar megérkezett az első modell Magyarországra is. A Huawei Nova 9-re nagyon-nagyon hasonlító, felső-középkategóriásnak számító készülék tervezése még a Huawei-jel együttesen indult meg, ám a kettéválás eredményeként a Honor megengedhette magának, hogy teljes értékű Google Mobile System-mel kínálja mobilját, sőt, az 5G-hálózatokra is képes kapcsolódni a Honor 50.

Magánzóként viszont sok mindent az elejéről kellett újrakezdenie.

Hirdetés

Magabiztos első lépések

A Honor 50 egy szép telefon és ez igencsak jó belépő, vagyis inkább visszatérő, hiszen a korábbi modelleknél is több, kimondottan pofás modell került ki a gyártó tervezőasztaláról. A közepes méretű, mindössze 175 grammos mobil egyik fő attrakciója, hogy szinte mindenhol lekerekített. Gömbölyűek a sarkok, alig van él a telefonon, a kijelző pedig waterfall-típusú, vagyis lehajlik az oldalsó keretre. Szintén a prémium érzetet növeli az elő- és hátlapi üvegborítás, de sajnos hiába kerestük, pontos típust nem találtunk (tehát nem Gorilla Glassról van szó). A keret ellenben műanyag, ami 200 ezer forintos készüléknél már nem hangzik olyan jól - még szerencse, hogy a telefon vékonysága és a waterfall kijelző miatt ebből nem sokat fogsz megérezni.

A jól kézbe simuló készülék üveg hátlapja vonzza az ujjlenyomatot, a hátlapból határozottan kiemelkedő duplagyűrűs kamerasziget viszont mutatós és egyedi. Sajnos hiába az üveg hátlap, vezeték nélküli töltést nem kapunk, a másik fájó pont pedig az IP-besorolás teljes hiánya - ez a két funkció pedig nagyon fontos ahhoz, hogy csúcskategóriás "flagship" készülékként emlegethessünk egy mobilt.

A kijelzőn felül, középen figyel a 32 MP-es selfie kamera, ami egy FHD+ felbontású, 120 Hz-es OLED kijelzőt tör meg. A 6,57 colos panel 1 milliárd színárnyalat megjelenítésére képes és bár sem HDR, sem pedig Dolby besorolást nem kapott, azért képes megjeleníteni HDR-tartalmat, méghozzá szuper színhűséggel és fényerővel. Ez különösen filmnézésnél jön kapóra, bár a Netflix nem ment HDR-módban, továbbá érdemes fülhallgatót bevetni szórakozásnál, ugyanis a sztereó hangzás is hiányzik. Csupán a készülék alsó felébe rejtett hangszóró felel a hangzásért, ami így kissé erőtlen és persze mono.

A Snapdragon 778G egy jól összerakott, kellemes sebességet nyújtó mobil SoC, amelyen szépen futnak a népszerű programok, főleg úgy, hogy 8 GB RAM is kapcsolódik hozzá. A Honort nem kötik szankciók sem, így az 5G-képességet is tudta aktiválni (a Huawei Nova 9-cel ellentétben), ami így hazánkban is aktiválható. A megjelenítésért az Adreno 642L GPU felelős, ami középkategóriás teljesítményre képes, és ezen a GPU Turbo sem segít túlzottan sokat.

Jack és microSD kártyahely nincsen a telefonon, van viszont kijelző alatti gyors és pontos ujjlenyomat-olvasó, valamint a 4300 mAh-s akkumulátort gyorstöltheted is. Ez utóbbi 66 wattos, ami ebben a kategóriában már nem kiemelkedő, inkább átlagos, viszont az nagyon kellemes meglepetés, hogy a töltőfejet megkapod a telefon dobozában. És ha már a doboz aljára kukkantottál, találsz ott egy átlátszó plexitokot, valamint szokatlan módon egy Type-C-s sztereó headsetet is. Hogy erre hány Honor 50 tulajnak lesz szüksége, azt nem tudom megmondani, mindenesetre kedves figyelmesség.

Egy kamera mind felett

A kamerasziget nem csupán tetszetős, egy 108 MP-es főkamerát is rejt, ami csodálatosan cseng azon felhasználók számára, akik szerint a nagyobb pixelszám jobb kamerát jelent. A nagy szenzor valóban szép képeket eredményez kiváló részletgazdagsággal és szép színekkel, bár ez utóbbin még lehet finomhangolni. Rossz fényviszonyok mellett az éjszakai módot is segítségül hívhatod, ami sokat javít a végeredményen, sőt, sokszor életmentő, de ezt neked kell aktiválnod. A 12 MP-es képek kezelhető méretűek és gyorsan dolgozik velük a telefon, amely amúgy a 108 MP-es képek készítését is megengedi, csak éppen ezt nem javasoljuk hétköznapi használatra. Fájó hiányosság, hogy optikai képstabilizálás nincsen, emellett a zoom is csupán szoftveres, ami nem tesz jót a zajszintnek és az élességnek. Az ultraszéles látószögű kamera már csupán 8 MP-es és a színek terén nem teljesít túl jól már nappali fények mellett sem, ahogy az élessége is messze elmarad a főkameráétól, sőt, még a konkurens mobilok hasonló szenzoraitól is. Az élek tompák, a kép mosott, a színek élénksége eltűnik, este pedig még rosszabb a helyzet.

Ezeken felül még egy makrókamera és egy mélységérzékelő dolgozik a Honor 50-ben, mindkettő 2 MP-es. Sajnos egyik sem számít annyit, hogy érdemes legyen ezek miatt kiemelni a mobilt. Ellenben a 32 MP-es selfiekamera igen jól kezeli a portrékat, fényképezésre tényleg jól használható. Sajnos videózásnál csak 1080p-re képes, ahogy az ultraszéles is - 4K-t csak a főkamera nyújt, ez is mindössze 30 fps-sel. Cserébe viszont van elektronikus képstabilizálás, a kép tiszta és éles. Sötétben olyan gondunk akadt, hogy nem találta a fókuszt a telefon videózásnál, de ez egészen biztosan javítva lesz egy hamarosan érkező frissítésben.

Verdikt

Az alapreceptet nem felejtette el a Honor: prémium külső, közel-prémium teljesítmény és barátságos ár. Mindez jól hangzik, csak éppen a Honor 50 esetében nem minden sikerült tökéletesen. A Honor 50 nagyon fontos készülék a Honor számára, ám ennek fejlesztését még javában a Huawei-jel közösen kezdte meg - így nem is csoda, hogy ikertestvére a Nova 9-nek.

A mobillal, mint hardverrel különösebben nagy gond nincs is, leszámítva, hogy jó néhány, szerintünk ma már fontos extrát kihagytak belőle, ami 130 ezer forint magasságában nem fájna annyira, csak éppen a Honor 50 190 ezer forinton nyitott, ami viszont magas. A Google GMS rendszerének megléte nagyon fontos fegyvertény, egészen biztosak vagyunk benne, hogy ha valakinek a Huawei Nova 9 és a Honor 50 között kell választania, a GMS miatt utóbbira szavaz. Pedig a Huawei-nél a kezelőfelület és a kamerás részleg szoftveresen fejlettebb - a Honornak ezt már magának kellett megoldania, és éppen ezért még nagyon sok fejleszteni való maradt. A Google applikációinak leváltása sajátokra nem biztos, hogy a legjobb irány, helyette inkább a kamerás részleg szoftveres támogatásának csiszolására lehetne jobban odafigyelni.

Az idő nagyon szorítja a Honort. A neve még mindig ismerősen cseng a piacon és sokan kedvelik/kedvelték régi Honor készüléküket, de ezeknél megszokták, hogy olcsón kapnak jobbat, mint amit a konkurencia kínál. Sajnos a Honor 50-nél ez nem igaz: az időközben megerősödött konkurensek ennél gyorsabb és/vagy jobban felszerelt mobilokat kínálnak ebben az árszegmensben, ami azt eredményezte, hogy a Honor 50 megérkezésével a régi ismerős cég nem robbantotta fel egycsapásra az erőviszonyokat, csupán egy alternatíva lett a sok, felső-középkategóriás mobilok között. Ha úgy alakul, hogy a Honor 50 ára lezuhan és eléri a nagyjából 130 ezer forintos határt, valamint a frissítésekkel a szoftvert is csiszolják, egy nagyon szép, könnyen megszerethető mobilt üdvözölhetünk majd a piacon.

Honor 50

Ár: 189 990 Ft
Az alapreceptet nem felejtette el a Honor: prémium külső, közel-prémium teljesítmény és barátságos ár. Mindez jól hangzik, csak éppen a Honor 50 esetében nem minden sikerült tökéletesen.
PRO
  • prémium külső
  • teljes Google Mobile System
  • jó kijelző
  • átlag feletti üzemidő és gyorstöltés
  • a főkamera szép képeket készít
  • könnyű
Kontra
  • nincs OIS
  • az ultraszéles látószögű kamerán sok javítanivaló van szoftveresen
  • IP-besorolás és vezeték nélküli töltés nincsen
  • csak mono
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7686
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Honor 50
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 369
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-11-26 00:37:19
    [gameinfo_webpage] => Honor 50 teszt – Visszatérés Google-színekben
    [gameinfo_tags] => honor, 50, mobiltelefon, okostelefon, mobil, teszt
    [gameinfo_url] => honor-50
    [gameinfo_pro] => prémium külső
teljes Google Mobile System
jó kijelző
átlag feletti üzemidő és gyorstöltés
a főkamera szép képeket készít
könnyű
    [gameinfo_kontra] => nincs OIS
az ultraszéles látószögű kamerán sok javítanivaló van szoftveresen
IP-besorolás és vezeték nélküli töltés nincsen
csak mono
    [gameinfo_data] => 
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 189 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Az alapreceptet nem felejtette el a Honor: prémium külső, közel-prémium teljesítmény és barátságos ár. Mindez jól hangzik, csak éppen a Honor 50 esetében nem minden sikerült tökéletesen.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 369
            [manufacturer_name] => Honor
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hihonor.com/hu/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/honor-50-7686.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => prémium külső
            [1] => teljes Google Mobile System
            [2] => jó kijelző
            [3] => átlag feletti üzemidő és gyorstöltés
            [4] => a főkamera szép képeket készít
            [5] => könnyű
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nincs OIS
            [1] => az ultraszéles látószögű kamerán sok javítanivaló van szoftveresen
            [2] => IP-besorolás és vezeték nélküli töltés nincsen
            [3] => csak mono
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.