Hirdetés

Honor Magic 4 Pro teszt - árban már csúcskategória



|

Vajon mennyire versenyképes a legdrágább telefonok ligájában játszó Honor Magic 4 Pro, és mennyire hiányzik nekünk majd a hozzánk nem is érkező Ultimate?

Hirdetés

Ha az embernek hosszú ideje Huawei telefonja van (mint például nekem), és pont azért nem vált P30 Próról újabb modellre, mert görcsösen ragaszkodik a Google ökoszisztémához, akkor óhatatlanul is várni és reménykedni kezd, amikor a Honor egy valóban 2022-es színvonalú csúcstelefonnal lép a piacra. A kínai gyártó ugyanis közel két éve vált függetlenné a Huaweitől, de egészen eddig nem sikerült olyan okostelefont kiadnia, amelyik igazi topligás készüléknek számítana.

A cég ezen igyekezett változtatni a Magic 4 Pro modellel, amelynek teljesítménye a legerősebb Samsung, Google és Xiaomi mobilokéhoz hasonlítható. Az új monumentális telefon az észak-amerikai régión kívül mindenhol elérhető - a nemzetközi piacon ciánkék és fekete verzióban, Kínában pedig arany, fehér és narancssárga kiadásban is. Kínának persze jut még egy Ultimate kiadás is, ami után még jobban vágyakozni kezdtem, főleg, miután a kamerás képességeiről olvasgattam kicsit, de nekünk meg kell elégednünk a Pro modellel, amelynél tényleg az az igazán fontos kérdés, hogy vajon ér-e annyt, mint amilyen árkategóriában piacra lép a viszonylag fiatal versenyző. Értem én, hogy a Huawei-életérzés 2022-es kiadása (még akkor is, ha ezzel most egyenesen megsértem a Honort, de lássuk be, erősen emlékeztet a Mate 40 Próra ez a telefon) magasra teszi a lécet, viszont a 470 ezer forintos árcédula azért finoman felteszi a "fej vagy gyomor" kérdést a mentális öklös előtt.

Hirdetés

Téged már láttalak valahol

Az ember várna ezért valami igazán forradalmi megoldást, de külsőre a készülék épp hogy csak hozza a kötelezőt. A lekerekített képernyődizájnról egészen biztosan lehetne egy tartalmas vitaestet tartani, van is nálam egy prezentáció arról, mennyire idegesítő teljes képernyős megoldásoknál a képernyő szélén szerencsétlenkedni ujjbegyünkkel. Nekem személy szerint ez nem hiányzott, de ha már a Honor rám erőltette, sztoikus nyugalommal fogadtam.

A telefon természetesen méretben is igyekszik kiemelkedőt nyújtani, 163,6 x 74,7 x 9,1 mm-es, összesen 209 g-ot nyom. A 120 Hz-es, 1000 nites 6,81" LTPO OLED kijelző nagyszerű képet ad, 1 milliárd szín megjelenítésére képes 1312 x 2848-as felbontásban, illetve támogatja a HDR10+-t is. Az LTPO technológiával a mobil képfrissítési értéke akár 1 Hz-re is csökkenthető abban az esetben, ha nagyon szeretnél spórolni az akkumulátorral.

A víz- és porvédelemről is gondoskodott a Honor, a készülék IP68-as besorolást kapott, de azért az üveg előlapra érdemes vigyázni, hogy ne törjön össze, ugyanis nem Gorilla Glass technológiával dolgozott a gyártó.

A legfurcsább dizájnelem viszont a szokatlanul nagy kamerasziget, ami a telefon legelőnytelenebb része. Egyáltalán nem visszafogott, nem is elegáns a Honor úgynevezett "Eye of the Muse" megoldása. Láthatóan a hátlapon található kamerákra igyekezett nagy hangsúlyt fektetni a gyártó, ha pedig ezt csak így lehetett megoldani, hát fejet hajt a felhasználó. Végső soron ez az egyetlen egyedi, újszerű dizájnelem, ha neked tetszik esetleg, máris nyert ügyed van.

A telefon sztereó hangszórókat kapott, amelyek megdöbbentően hangosan, tisztán, dinamikusan szólalnak meg, ez a Magic 4 Pro egyik legnagyobb erőssége, ám ha az ember esetleg szeret civilizált módon tartalmat fogyasztani az utcán, akkor csak wireless fülessel teheti ezt meg, jackcsatlakozó nincs a készülék testén (ezt már sajnos jó pár éve nem is várhatjuk el, de ettől még hiányzik). USB Type-C 3.1 portot azért természetesen találunk rajta, a dobozban pedig 100 wattos töltő, USB-A - USB-C kábel, valamint egy SIM-tű is akad, szerencsére itt még nem gondolják, hogy jó buli külön árulni a töltőt.

Ennek nyilván oka van, hiszen a Honor már előre belengette, hogy a Magic 4 Pro 4600 mAh-s akkumulátora ugyan intenzív használattal 8 óra alatt lemeríthető, viszont roppant gyorsan fel is lehet tölteni 100%-ra. A vezetékes és wireless töltés is támogatja a 100 W-os őrületet - a Honor hivatalos tesztjei alapján az előbbi módszerrel fél óra alatt teljesen feltölthető, a vezeték nélküli gyorstöltés pedig hasonlóan hatékony, 50%-ra táplálja az akkumulátort negyed óra alatt. Ezek a számok nem légből kapottak, éles használatban is hasonló eredménnyel sikerült kakaót pumpálni a telefonba, tényleg lenyűgöző, hogy a töltés mennyire harmadlagos kérdéssé válik így az ember életében. Fontos viszont, hogy ezek a sebességek csakis a Honor saját gyártású töltőivel érhetőek el, más gyártó eszközeivel nem garantáltak az eredmények (és tényleg nem is produkálnak ilyen töltési sebességet, bár a 40 W-os Huawei töltő is meglepetősen gyorsan dolgozott, ahogy a hazánkban egyelőre még kereskedelmi forgalomban nem elérhető vezeték nélküli gyorstöltő dokkoló is remekül vizsgázott).

A formához a tartalom

Teljesítmény tekintetében egyértelműen felveszi a versenyt a legjobbakkal a Honor Magic 4 Pro. A készüléket Snapdragon 8 Gen 1 chipset hajtja, a 8 GB RAM-os, 256 GB tárhelyes verzió mellett akár 12 GB RAM-os, 512 GB-os modell is elérhető. Az ötmagos processzor a jelenlegi androidos mobilpiac egyik legerősebb darabja, csak a kifejezetten gamereknek szánt készülékek teljesítenek nála jobban. A Snapdragon 8 Gen 1-nak köszönhetően az 5G hálózat mellett Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, valamint NFC és ultra wideband támogatást is kapott a telefon.

A Magic 4 Pro biztonságáról a beépített ultrasonic ujjlenyomat-olvasó és arcfelismerő gondoskodik. A felhasználó felismerését egy 3D ToF szenzor garantálja, a készülék modern ujjlenyomat-olvasó technológiája pedig mindeddig csak a Samsung okostelefonjaiban volt megtalálható. A gyakorlatban az arcfelismerés még rossz fényviszonyok közepette is olyan gyors, hogy még meglepetten pislogni sincs időnk az eredményen, elképesztően jól sikerült.

A gyakorlati használat során ezek a számok csak részben mutatkoznak meg. Olyan érzése van kicsit az embernek, mintha még szoftveresen le lenne fojtva valamennyire a teljesítmény. Ne érts félre, a Magic 4 Pro nagyon gyors, simán fut, de semmivel nem tűnik fluidabbnak, mint egy 3-4 éves Huawei csúcskészülék (itt nagyon nehéz hasonlítgatni, a kollégák szerint a Samsung csúcstelefonokat is veri a döccenésmentes élmény, de én már a P30 Próval is ehhez szoktam hozzá). A Diablo Immortal még meg is akasztotta párszor, de aztán magára talált erősebb terhelés mellett. Arra gyanakszunk, hogy a melegedéssel lehetnek problémák, mert komolyabb terhelés esetén (de még videó rögzítése közben is) hajlamos a telefon erőteljesen hevülni. Úgy tűnik, hogy még van mit finomítani a műszeren szoftveresen, és akkor mutathatja meg igazi, bitang erejét ez a készülék. A mérések viszont magukért beszélnek, értelemszerűen a felső ligában játszunk:

Van benne lélek, de csak korlátozott ideig

A Honor Magic 4 Pro Android 12-t kapott, a felhasználói felület pedig a Honor saját fejlesztésű Magic UI 6 verziója. Ez kétségtelenül jó döntés volt, születhet majd valami saját felület, de ez is kényelmes, testre szabható, jól fut az erőművön, és persze van Google, amit azért a hétköznapi ember még mindig nagyon kíván, igényel. A szokásos előre telepített androidos alkalmazások mellett a Honor Club és a Honor Store appok is elérhetőek, a kényelem teljes körű. Aki viszont hosszabb távra tervez a telefonnal, annak érdemes tudnia, hogy a Honor mindössze két évig garantálja a biztonsági frissítéseket, illetve az Android 13-ra és 14-re való átállást, ez pedig ebben az árkategóriában elég lelombozó időtáv. 

Látkép a Magic szemével

Lehet, hogy nincs Leica felirat a telefon hátoldalán, de a hangsúlyos kamerasziget azért bőven ad lehetőséget arra, hogy jó fotókat készíthessünk. Elméleti alapon adott egy 50 megapixeles főkamera, egy 50 megapixeles ultraszéles, valamint egy 64 megapixeles periszkóp zoom társaságában, ami alap beállítások mellett is mutatós közeliket készít. A főkamera a P50 Pro képességeivel versenyez, a makró képek egyenesen csodálatosak, az ultraszéles kamera már kevésbé meggyőző, és az esti képek is gyengébbek, mint a versenytársak esetében. Bízhatjuk magunkat a mesterséges intelligenciára, a 8x8 dToF lézeres fókuszáló érzékelő, a Honor Image Enginge, az AI portré rendszer, az AI színrendszer mind azért küzd, hogy szakértelem nélkül is megfelelő legyen a végeredmény, sőt lehet fotókat készíteni jó minőségben még videófelvétel közben is. Az alábbi képek a teljesség igénye nélkül mind zoommal készültek (a legelmosódottabb kép a maximális, 100-szoros, szinte már értelmetlen digitális nagyítással, értelemszerűen ocsmány, de így is impresszív, hogy a Duna túlsó partján sikerült egy házat lencsevégre kapni ilyen részletességgel), és egy makró ételkompozíció is mutatja a példát. 

Akár 4K felbontású 60 fps-es videókat is lehet készíteni, az előlapi szelfikamera viszont csak egy 12 megapixeles szenzort kapott, amelynek portrémódja hagy kívánnivalót maga után, a világítással is akadnak problémái és éjszakai móddal sem vértezték fel. Azért 4K-s, 30 fps-es videót ezzel is lehet rögzíteni, de jobban járunk, ha a hátlapi kamerákat használjuk, amelyek mutatós és nagyrészt nem remegős felvételeket alkotnak, de meg kell jegyezni, hogy minőség terén a luxus versenytársak azért előrébb járnak ezen a téren. Persze a hardver erős, szóval inkább itt is szoftveresen lehetne még finomhangolni az eredményt, de lakossági felhasználásra így is elég lehet ez. Mindenesetre eddigi tapasztalataink fényében szívesen kipróbálnánk az Ultimate dögösebb kameráját is. Kár, hogy nekünk nem jut belőle.

Az a bizonyos ár-érték arány

Nehéz helyzetbe kerülsz, ha vásárláson töröd a fejed, és esetleg van ennyi pénzed telefonra. Bőven az iPhone 13 Pro Max és a Samsung Galaxy S22 Ultra árkategóriájába csúsztunk most bele egy viszonylag friss névvel, és bár a Huawei-múlt ad okot a bizalomra, a Magic 4 Pro pedig sok szempontból tényleg erős, minőségi, luxus telefon, egyik téren sem nyújt annyira kiemelkedőt, hogy azonnal a kategória trónjára helyezhessük. Sok tekintetben van annyira jó, mint a mezőny többi versenyzője, de bizonyos frontokon (dizájn, üzemidő, kamerás képességek, melegedés, anyagminőség) azért nem elsőként szakítaná át a célvonalat egy képzeletbeli futamon, és ez a közel félmilliós ár mellett már sokkal súlyosabb kérdéssé válik, mint ha egy kategóriával lejjebb "csak" 300 ezer forint forogna kockán.

A Honor Magic 4 Pro remek telefon, de nem igazán kiemelkedő, és érzésünk szerint több van benne, mint amit jelenleg szoftveresen látni enged magából. Lehet, hogy ezért még érdemes várni egy kicsit, mielőtt összekötöd vele az életed, de persze hatalmasat csalódni akkor sem fogsz, ha már az első hullámban akarod magadnak a készüléket. Apróbb kis csalódások viszont érhetnek, ezt a vételár fényében kell mérlegre tenned.

Honor Magic 4 Pro

  • Snapdragon 8 Gen 1
  • Android 12, Magic UI 6.0
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2
  • 2G/3G/4G/5G
  • 163,6x74,7x9,15 mm, 215 g
  • 8/256 GB RAM/tárhely
  • 6,81", 19,54:9, 1312x2848, OLED, 120 Hz
  • 4600 mAh akkumulátor, 100 W gyorstöltés
  • 12 MP + 3D ToF (előlapi kamerák)
  • 50+50+64 MP (hátlapi kamerák)
  • Giroszkóp, ujjlenyomat-olvasó, NFC, infra, közelségérzékelő
PRO
  • gyönyörű kijelző
  • kiválóan szóló hangszórók
  • gyors ujjlenyomat- és arcfelismerés
  • szupergyors töltés
  • van töltő a dobozban
  • van Google
Kontra
  • túl drága a helyzetéhez mérten
  • nincs semmi eget rengető újítás
  • a kamera még nem tökéletes, főleg este
  • könnyen melegedik
  • az üzemidő nem túl vaskos
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7926
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Honor Magic 4 Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 369
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-06-30 08:55:17
    [gameinfo_webpage] => 
    [gameinfo_tags] => Honor Magic 4 Pro, Honor, okostelefon, mobil,
    [gameinfo_url] => honor-magic-4-pro
    [gameinfo_pro] => gyönyörű kijelző
kiválóan szóló hangszórók
gyors ujjlenyomat- és arcfelismerés
szupergyors töltés
van töltő a dobozban
van Google
    [gameinfo_kontra] => túl drága a helyzetéhez mérten
nincs semmi eget rengető újítás
a kamera még nem tökéletes, főleg este
könnyen melegedik
az üzemidő nem túl vaskos
    [gameinfo_data] => Snapdragon 8 Gen 1
Android 12, Magic UI 6.0
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2
2G/3G/4G/5G
163,6x74,7x9,15 mm, 215 g
8/256 GB RAM/tárhely
6,81", 19,54:9, 1312x2848, OLED, 120 Hz
4600 mAh akkumulátor, 100 W gyorstöltés
12 MP + 3D ToF (előlapi kamerák)
50+50+64 MP (hátlapi kamerák)
Giroszkóp, ujjlenyomat-olvasó, NFC, infra, közelségérzékelő
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 369
            [manufacturer_name] => Honor
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hihonor.com/hu/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/honor-magic-4-pro-7926.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => gyönyörű kijelző
            [1] => kiválóan szóló hangszórók
            [2] => gyors ujjlenyomat- és arcfelismerés
            [3] => szupergyors töltés
            [4] => van töltő a dobozban
            [5] => van Google
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => túl drága a helyzetéhez mérten
            [1] => nincs semmi eget rengető újítás
            [2] => a kamera még nem tökéletes, főleg este
            [3] => könnyen melegedik
            [4] => az üzemidő nem túl vaskos
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.