Hirdetés

Honor Magic4 Lite teszt – fékezett habzású mágia



|

Milyen mobil kell a tömegnek? A Honor válasza erre a kérdésre a Magic4 Lite, ami nem szűkölködik hangzatos funkciókban, de érdemes megkapargatni a felszínt.

Hirdetés

Egyszerűen nem lehet vita abban, hogy jó hír a Honor visszatérése a nemzetközi porondra: még egy szereplő, akinek azért komoly tapasztalata és háttértámogatása van az anyaországból, így képes felrázni a befásult gyártókat akár új technológiák, akár agresszív árazás tekintetében - és ez utóbbi az, ami tesztünk szereplőjének, a Magic4 Lite-nak az igazi fegyvere lehet... majd egyszer.

Divat, divat, divat

A Magic4 Lite külsőre pont olyan telefon, amit szívesen tesznek ki a szaküzletek, szolgáltatók. A vékony és elegáns készülékház előlapját teljes egészében a nagyméretű kijelző foglalja el, a káva nagyon keskeny, hátul azonban egy körbe rendezett kamerasziget emelkedik ki a háromféle színben kapható mobilból. A 6,81 colos kijelző faltól-falig tart a mindössze 8 mm vastag készüléken. Itt LCD-panelt kapunk átlagos fényerővel és FHD+ felbontással, azonban a képfrissítés 120 Hz-es. Ez szépen mutat a specifikációk között, de valójában játék alatt nem igazán lehet kihasználni és még csak nem is adaptív megoldásról van szó. Az előlapot gyári fólia védi, a hátlap pedig teljes egészében műanyag.

Oldalt csak a szükséges gombok találhatók, a Type-C mellett pedig mindössze egy hangszóró rejtőzik rács mögé - ez azt jelenti, hogy nem sztereó a hangzás, sőt, a hangerő is csupán átlagos és jack-csatlakozást sem használhatunk. Természetesen az NFC és BT 5.1 alapértelmezett, a Wi-Fi 5 kétsávos és GPS/Glonass, Beidou/Galileo sem maradt ki.

Hirdetés

A telefont Snapdragon 695 SoC hajtja, amelyhez 6 GB RAM és 128 GB tárhely kapcsolódik. A 6 GB memóriát virtuálisan 2 GB-tal meg tudja toldani a rendszer, a tárhely azonban nem bővíthető a dual SIM-es készülékben. Ugyan a telefon nevében is szerepel, de azért említsük meg, hogy az 5G-s hálózatokra is képes kapcsolódni a Magic4 Lite 5G.

Az ujjlenyomat-olvasó pontos és gyors, de nem a kijelző alatt, hanem az oldalsó bekapcsológombba rejtve találjuk meg. Emellett arcfelismerést is aktiválhatunk, ami szintén gyors és egészen pontos is. A telefon erőssége az üzemidő: a 4800 mAh-s akkumulátorral átlagos használat mellett a 1,5-2 napos üzemidő is összehozható, ha pedig mégis tölteni kéne mobilt, a 66 wattos SuperCharge technológiával pillanatok alatt feltornázhatod a töltöttséget. Fontos megemlítenünk, hogy a megfelelő gyorstöltő fej és kábel a dobozban is ott lapul, ezért külön már nem kell fizetni.

Fotózás és szoftver

A hátlap felső részén nagyobb átmérőjű körben emelkedik ki a 4-kamerásnak látszó Matrix kamerasziget. Valójában három érzékelőről van szó, amelyek közül a főmodul 48 MP-es F/1,8 értékkel és PDAF rendszerrel - optikai képstabilizálás nincsen. Ezt egészíti ki egy 2 MP-es makró és egy 2 MP-es mélységérzékelő - mindkettő szépen mutat a hátlapon, de túlzottan sok hasznukat nem vesszük alacsony felbontásuk okán. Az előlapi szelfikamera 16 MP-es és minden paraméterét tekintve átlagos. A Magic4 Lite 1080p-ig támogatja a felbontást videófelvételkor és 30 fps fölé sem tudunk lépni. Ez utóbbi még 720p-re visszaváltva sem képes a 60 fps rögzítésre, ami azért sajnálatos limitáció.

A vadonatúj Magic4 Lite modell esetében izgatottan vártuk, hogy megismerjük a Honor új szoftveres megoldását, ám meglepődve tapasztaltuk, hogy az operációs rendszer még mindig az Android 11, a ráültetett kezelőfelület pedig a Magic UI 4.2. Ez már tavaly is elérhető volt, ráadásul már az Android 13 bétatesztje fut a világban - elvártuk volna, hogy egy középkategóriás mobil tartja a lépést Android fronton.

Ezt leszámítva azonban a kezelőfelület jól áttekinthető, kellemetlen hibáktól mentes és röccenésről, akadásról nem tudunk beszámolni. Van Honor áruház, telefon optimalizáló, minden Google szolgáltatás s néhány játékajánlat, illetve produktivitás app is (pl. WPS Office). Ami érdekes módon nincsen, az a Facebook, Instagram, Messenger, Twitter - helyette a TikTokot kapjuk előtelepítve.

Fiataloknak jó lehet

Ha még létezne a Phablet kifejezés, most akár használhatnánk is, de szerencsére nem. Mérete ellenére kellemesen kézre áll a Magic4 Lite, a Honor új, alsó-középkategóriás mobilja, ami külsőre lazán felveszi a versenyt a drágább modellekkel. A sebességről ugyanez már nem feltétlenül mondható el: a Snapdragon 695-ös SoC gondoskodik róla, hogy a kezelőfelület ne röcögjön és az általános appok se akadjanak le, de ha több feladat is fut a háttérben és sok az ablakváltás, bizony nem lesz azonnali minden reakció. A tárhely és RAM-mennyiség elegendő ebben a kategóriában, az akkumulátor, a töltés és az üzemidő pedig első osztályú - főleg úgy, hogy a töltőfejet is megkapod a telefonhoz. Persze lehetett volna még Qi-töltés és IP68-as víz- és porállóság, ám akkor már az ár is más kategóriába esett volna.

Ami viszont nem megbocsátható ilyen egyszerűen, az a kamerák képessége: a 48 MP jól hangzik, de a képek minősége elmarad az elvárttól, a színek mosottak, nincsen OIS, nincsen széles látószögű lencse, a 2 MP-es makró pedig nem sok mindenre alkalmas. Az előlapi kamera képe átlagos, de a szoftver a bokeh-elmosást egészen jól végzi. A kijelző - bár IPS LCD - azért nem rossz minőségű: 120 Hz-es, fényerőben hozza az elvárhatót és a színek is szépek. A mobil videós képességei viszont határozottan gyengék: a 1080p/30 fps ebben a kategóriában már nagyon kevés - a 4K, de még inkább a 60 fps jogos elvárás.

A Honor Magic4 Lite sok felhasználóhoz eljuthat szolgáltatón keresztül (a Yettelnél egészen biztosan elérhető), de úgy ajánlani, hogy valaki sétáljon be egy szaküzletbe és vásárolja meg, nem tudjuk. Ha valaki kínai webshopban keresgélne, Honor X9 5G néven is rábukkanhat, de támogatás szempontjából szerencsésebb a hazai Magic4 Lite 5G-re fókuszálni.

Egyelőre.

Ugyanis a Honor telefonoknak megvan az a jó tulajdonságuk, hogy megjelenésüktől számítva néhány hónapon belül látványosan esik az áruk. Ha a mostani 130 ezer forintról 100, vagy esetleg 80 ezer forintra mérséklődik az árcédulán szereplő összeg, már egészen bátran lecsaphat rá bárki - pláne úgy, hogy remélhetőleg addigra az Android 12 és a Magic UI 6 is megérkezik frissítés formájában.

Honor Magic4 Lite

Ár: 129 990 Ft
  • Snapdragon 695 5G SoC
  • 6,81", 1080×2388, IPS LCD, 120 Hz
  • 6/128 GB RAM/tárhely
  • 48+2+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6, BT5.1
  • Android 11, Magic UI 4.2
  • 166,1×75,78×8,05 mm, 189 g
  • 4800 mAh akkumulátor, 66 W gyorstöltés
  • 388 328 pont AnTuTu
  • 677/1933 pont GeekBench 5
  • 10 276 pont PCMark8 W3.0
PRO
  • +: modern külső, jó kijelző, a főkamera jó képeket készít, kiváló üzemidő, szupergyors töltés, kevés előtelepített kéretlen app
  • -: gyenge SoC, haszontalan 2. és 3. kamera, gyenge videós képességek, elavult OS és kezelőfelület, mono
Kontra
  • +: modern külső, jó kijelző, a főkamera jó képeket készít, kiváló üzemidő, szupergyors töltés, kevés előtelepített kéretlen app
  • -: gyenge SoC, haszontalan 2. és 3. kamera, gyenge videós képességek, elavult OS és kezelőfelület, mono
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7869
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Honor Magic4 Lite
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 369
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-05-08 23:07:27
    [gameinfo_webpage] => https://www.hihonor.com/hu/phones/honor-magic4-lite-5g/
    [gameinfo_tags] => honor, magic4, lite, mobil, okostelefon, google, teszt
    [gameinfo_url] => honor-magic4-lite
    [gameinfo_pro] => +: modern külső, jó kijelző, a főkamera jó képeket készít, kiváló üzemidő, szupergyors töltés, kevés előtelepített kéretlen app
-: gyenge SoC, haszontalan 2. és 3. kamera, gyenge videós képességek, elavult OS és kezelőfelület, mono
    [gameinfo_kontra] => +: modern külső, jó kijelző, a főkamera jó képeket készít, kiváló üzemidő, szupergyors töltés, kevés előtelepített kéretlen app
-: gyenge SoC, haszontalan 2. és 3. kamera, gyenge videós képességek, elavult OS és kezelőfelület, mono
    [gameinfo_data] => Snapdragon 695 5G SoC
6,81", 1080×2388, IPS LCD, 120 Hz
6/128 GB RAM/tárhely
48+2+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6, BT5.1
Android 11, Magic UI 4.2
166,1×75,78×8,05 mm, 189 g
4800 mAh akkumulátor, 66 W gyorstöltés
388 328 pont AnTuTu
677/1933 pont GeekBench 5
10 276 pont PCMark8 W3.0
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 129 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 369
            [manufacturer_name] => Honor
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hihonor.com/hu/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/honor-magic4-lite-7869.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => +: modern külső, jó kijelző, a főkamera jó képeket készít, kiváló üzemidő, szupergyors töltés, kevés előtelepített kéretlen app
            [1] => -: gyenge SoC, haszontalan 2. és 3. kamera, gyenge videós képességek, elavult OS és kezelőfelület, mono
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => +: modern külső, jó kijelző, a főkamera jó képeket készít, kiváló üzemidő, szupergyors töltés, kevés előtelepített kéretlen app
            [1] => -: gyenge SoC, haszontalan 2. és 3. kamera, gyenge videós képességek, elavult OS és kezelőfelület, mono
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.