Hirdetés

Honor Magic5 Lite teszt - ha csak a külső lenne fontos...



|

Hangzatos technológiai újdonságokkal hirdette meg az új Magic5 Lite-ot a Honor, pedig valójában külseje az, amivel érdemes foglalkozni. De vajon ennyi elég a sikerhez?

Hirdetés

Nagy volt az öröm rengeteg hazai felhasználónál, amikor meghallották a hírt, miszerint a Honor leválik a Huawei-ről, így önálló cégként ismét hozzáférhet az Android-alapú GMS-hez és minden amerikai fejlesztéshez (például 5G). A jó hírt tetézte, hogy a cég szinte azonnal új termékekkel tért vissza a magyar piacra is, viszont az első tesztek során hamar kiderült, hogy ezek a mobilok még régebbi fejlesztési ciklus eredményei és nem túl sok egyediséget találni bennük.

A tavaly érkezett Magic4-széria már mutatott érdekességeket és egyedi Honor fejlesztéseket, de az alsóbb kategóriába pozicionált Magic4 Lite nem tudott komoly rajongótábort begyűjteni. A most érkezett Magic5 Lite modell legfőbb feladata, hogy végre megmutassa, a megfizethető androidos mobilok piacán a Honornak is ott a helye, mint elérhető és komolyan vehető alternatíva.

A külsőre nem lehet panasz - a nagy körbe rendezett kamerák egyedi megjelenést biztosítanak
A külsőre nem lehet panasz - a nagy körbe rendezett kamerák egyedi megjelenést biztosítanak

Ez bizony szép

A Magic4 Lite sem volt éppen ronda, suta okostelefon, de a mindössze 7,9 mm vastag, 175 grammos Magic5 Lite szép. Ez főként a nagyméretű és az oldalélekre rásimuló, 6,67"-os AMOLED kijelzőnek köszönhető, amelyet vékony káva vesz körbe. A kijelző ráadásul szuper fényerőre képes, FHD+ felbontású, üveg védi a karcoktól (és egy gyári fólia), valamint hiába "Lite" modell, a 120 Hz-es képfrissítés is megmaradt.

A hátlap matt, színátmenetes, viszont műanyag, csakúgy, mint a keret, ám ez utóbbi olyan vékony és lekerekített, hogy alig fogsz vele találkozni. A hátlapi kamerasziget igen egyedi, egy nagy átlójú körben 90 fokonként van elhelyezve a 3 szenzor és a vaku. Ez egyeseknek lehet, hogy nem annyira tetszik, ám tény, hogy egyedi és kézben tartva sem okoz kellemetlenséget (még nagy kézzel sem takarod le véletlenül az alsó villanót).

Hirdetés

Sajnos idén sem fért bele ebbe a kategóriába a Honornál a teljes vízállóság, ahogy ma már az sem meglepő, hogy nincsen mSD kártyahely és jack csatlakozás sem. Az viszont mindenképpen újdonság - és nem feltétlenül jó értelemben véve -, hogy a dobozból kikerült a töltő és az átlátszó, gyári szilikontok is. Sajnos még azzal sem tudjuk megvédeni ezt a döntést, hogy hiányukat megérzed az árazáson.

Odabent közepes SoC hajt egy nem túl friss Androidot - viszont a kijelző és a főkamera egészen jók
Odabent közepes SoC hajt egy nem túl friss Androidot - viszont a kijelző és a főkamera egészen jók

Tavalyi vas, némi frissítéssel

Aki egy telefon vizsgálatát és osztályzását az SoC típusának ellenőrzésével kezdi, most citromba harapós arcot vághat: igen, itt bizony még mindig a Snapdragon 695-é a főszerep. Ez amúgy sebességben nem jelent akkora gondot, a tesztkészüléken futó Android 12-t és Magic UI 6.1-et röccenések nélkül elfuttatja, főként úgy, hogy 6 GB RAM-mal (és RAM Turbóval) gazdálkodhat. Az már nagyobb gond, hogy ez a kissé poros központi chip nem képes 4K-ban rögzíteni, sőt, még a 60 fps sem jön össze neki FHD-felbontásban. A másik fájó pont a harmatgyenge GPU: ez a mobil bizony nem játékra termett, bár tény, hogy a csodás kijelzőn szépen mutatnak a virtuális világok.

És ha már szórakozás, sajnos itt is érezhető a "Lite" kiadás költségcsökkentése. A kijelző HDR-szabványt nem támogat, a mobil csupán mono hangzásra képes és a Bluetooth 5.1 modul sem támogatja az AptX HD szabványt.

De nézzük a pozitívumokat is: a kijelző mögé rejtett ujjlenyomat-olvasó nagyon gyors és pontos is, az arcfelismerésre is hagyatkozhatsz, van NFC, infra és természetesen 5G-kapcsolat is. Akkumulátor-fronton az egy lépést előre, egyet hátra táncot láthatjuk. A kapacitás a szupervékony készülékház ellenére nőni tudott 4800 mAh-ról 5100 mAh-ra, viszont a gyorstöltés 66 Wattról leesett 40 Wattra. Ez azt jelenti, hogy míg az üzemidő javult, a töltési idő jelentősen romlott. Vezeték nélküli töltés továbbra sincsen, kábeles visszatöltést sem támogat a mobil.

Frissített a Honor a kameraszetten is. A főkamera 64 MP-es szenzort kapott (a tavalyival azonos lencsével), megjelent egy 5 MP-es ultraszéles látószögű modul is és maradt a 2 MP-es makró is. A 16 MP-es selfie nem változott tavaly óta.

Óriási akkumulátor és legalább kétnapos üzemidő - viszont a (gyors)töltés csak 40 Wattos
Óriási akkumulátor és legalább kétnapos üzemidő - viszont a (gyors)töltés csak 40 Wattos

Működés közben

Már a bejelentéskor is nyílt titok volt, hogy Európa a Kínában Honor x9a-ként megjelent mobilt kapta meg Magic5 Lite-ként, Google GMS-sel a fedélzeten. Ez nem probléma, viszont az fájdalmas lehet egyeseknek, hogy sem töltő, sem tok nem került a dobozba (ami amúgy méretben pont ugyanakkora, mint a tavalyi modellé).

A Magic5 Lite legfontosabb vonzereje, hogy jól néz ki: papírvékony, könnyű és AMOLED kijelzője szép képet biztosít. Ez sokakat meggyőzhet a vásárláskor, de azért nem árt, ha mi megnézzük többi tulajdonságát is. Az üzemidő szuper, közel 16 órán keresztül bírta tesztünkön a készülék a folyamatos terhelést, viszont a töltés már korántsem ilyen jó. A műanyag hátlappal még meg tudtunk barátkozni, de azért egy hivatalos IP-besorolás és/vagy vezeték nélküli töltés már nem ártott volna. Úgyszintén hiányoltuk a HDR-minősítést és a sztereó hangzást - sajnos monoban nagyon erőtlen a kihangosítás.

Az SoC-nél is ugorhatott volna egyet a gyártó, de ha csak ez az egy kifogásunk lenne a készülékkel, nem akadnánk fenn rajta. Sajnos azonban hiába a 2023-as start, 1,5 éves Android verzió fogad egy szintén elavult kezelőfelülettel - reménykedtünk benne, hogy már a MagicOS 7-tel kapjuk a Lite-ot is, de erre sajnos még várni kell. Amúgy szoftverfrissítésben nem túl erős a Honor: a Magic4 Lite készülékeken mind a mai napig Android 11 és Magic UI 4.2 fut.

Viszont az új főkamera egészen jó! Nappali fényben a képminőség kellemes, kevés a zaj, élesek a kontúrok, szépek a színek. Ugyanez sötétben már nem mondható el: a színek mosottak és sok a zaj, ha pedig éjszakai módban fotózol, jó sokat kell várnod a kép elkészítésére. A széleslátószögű kamera 5 MP-e nem túl sok, így nem lepődtünk meg azon, hogy a képek zajosabbak a kelleténél, az élek elmosottak, a részletgazdagság hiányzik. A makróról nem szeretnénk túl sok szót ejteni: 2 MP-es, a képminőség igen rossz, itt nem tudott csodát művelni a Honor. A selfie-k átlagosak, a középkategóriának megfelelő képre számíthatsz. Optikai stabilizálás egyik modulnál sincsen.

Mindhárom szolgáltatónál elérhető a Magic5 Lite, de ilyen áron nagyon erős konkurenciával találja magát szemben
Mindhárom szolgáltatónál elérhető a Magic5 Lite, de ilyen áron nagyon erős konkurenciával találja magát szemben

Értékelés

A Honor Magic5 Lite vékony, könnyű és a kijelzővel, valamint hosszú üzemidejével sokakat elcsábíthat - viszont belül alig változott valami. Az új főkamera üdvözlendő és fontos előrelépés, ahogy az IPS-panel AMOLED-re váltásának is őszintén örültünk. Csakhogy a szoftver elavult, az SoC elavult, a 2. és 3. kameramodul nem túl jó, a töltés lassult, továbbra sincsen sztereó hangzás és hivatalos IP-besorolás sem. Így viszont igencsak szúrta a szemünket, hogy a tavalyi 129 990 forintos Magic4 Lite árat 159 999 Ft-ra tornázta fel az új modell.

Ennyi pénzért már több, fentebb hiányolt funkciót elvártunk volna. Hiszen ennyiért már több, konkurens modell közül is választhatsz. Ott van például A Samsung Galaxy A53 5G, a jelentősen olcsóbb és szuper frissítéssel megtámogatott Google Pixel 6a, jó néhány Poco, Redmi és Xiaomi modell, a OnePlus Nord 2T, vagy ha egyedit szeretnél, nézd meg a Nothing Phone-t. Ha a Honor és a Magic UI áll legközelebb a szívedhez, a Magic4 Lite még mindig kapható 120 ezer forintért, vagy megvárhatod a Magic5-széria nagyobb modelljeit, amelyek várhatóan sokkal többet kínálnak majd (persze magasabb árakon). A Honor számára mindenképpen jó hír, hogy a Magic5 Lite mindhárom nagy mobilszolgáltató kínálatában is megjelenik.

Honor Magic5 Lite

Ár: 159 990 Ft
A Honor Magic5 Lite vékony, könnyű és a kijelzővel, valamint hosszú üzemidejével sokakat elcsábíthat – viszont belül alig változott valami.
  • Snapdragon 695 5G SoC
  • 6,67", FHD+, OLED, 120 Hz
  • 6/128 GB RAM/tárhely
  • 50+5+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 5, BT5.1, NFC, 5G
  • Android 12, Magic UI 6.1
  • 161,6×73,9×7,9 mm, 175 g
  • 5100 mAh akkumulátor, 40 W gyorstöltés
  • 401 158 pont AnTuTu
  • 660/1900 pont GeekBench 5
  • 899/2089 pont GeekBench 6
  • 10 402 pont PCMark8 W3.0
  • 1208/362 3DMark Wild Life/WL Extreme
  • 921 perc üzemidő (PCM8)
PRO
  • vékony és könnyű
  • szuper kijelző
  • jó főkamera
  • hosszú üzemidő
Kontra
  • nincsen IP-besorolás
  • gyenge 2. és 3. kamera
  • elavult SoC és OS
  • mono hangzás
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8244
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Honor Magic5 Lite
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 369
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-02-23 18:49:48
    [gameinfo_webpage] => https://www.hihonor.com/hu/phones/honor-magic5-lite
    [gameinfo_tags] => honor, magic5 lite, magic, okostelefon, mobil, teszt
    [gameinfo_url] => honor-magic5-lite
    [gameinfo_pro] => vékony és könnyű
szuper kijelző
jó főkamera
hosszú üzemidő
    [gameinfo_kontra] => nincsen IP-besorolás
gyenge 2. és 3. kamera
elavult SoC és OS
mono hangzás
    [gameinfo_data] => Snapdragon 695 5G SoC
6,67", FHD+, OLED, 120 Hz
6/128 GB RAM/tárhely
50+5+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 5, BT5.1, NFC, 5G
Android 12, Magic UI 6.1
161,6×73,9×7,9 mm, 175 g
5100 mAh akkumulátor, 40 W gyorstöltés
401 158 pont AnTuTu
660/1900 pont GeekBench 5
899/2089 pont GeekBench 6
10 402 pont PCMark8 W3.0
1208/362 3DMark Wild Life/WL Extreme
921 perc üzemidő (PCM8)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 159 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Honor Magic5 Lite vékony, könnyű és a kijelzővel, valamint hosszú üzemidejével sokakat elcsábíthat – viszont belül alig változott valami.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 369
            [manufacturer_name] => Honor
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hihonor.com/hu/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/honor-magic5-lite-8244.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => vékony és könnyű
            [1] => szuper kijelző
            [2] => jó főkamera
            [3] => hosszú üzemidő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nincsen IP-besorolás
            [1] => gyenge 2. és 3. kamera
            [2] => elavult SoC és OS
            [3] => mono hangzás
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.7
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    6

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    6

  • Akkumulátor:

    10

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.