Hirdetés

Honor Watch ES teszt – ilyen a majdnem-okosóra



|

Többre képes, mint egy fitneszkarpánt, de feleannyiba sem kerül, mint egy okosóra: a Honor Watch ES sokak számára telitalálat lehet, de hiba lenne titkos extrákban reménykedni.

Hirdetés

Igazi, hamisítatlan hullámvasút az okosórák elmúlt pár éve és ez alól nem kivételek a fitneszkarkötők sem. A kezdetek kezdetén minden gyártó azonnal lecsapott az új termékkategóriára, ahogy a felhasználók is mind ilyen kütyüt akartak a kezükön hordani. Aztán hamar jött a csalódás, amikor kiderült, hogy ezek pontatlanok, naponta kell őket tölteni és annyira nem is okosak.

Az ezt követő néhány éves vegetálást követően most ismét élénkülőben az okosórák iránti kereslet, de nem mindenki engedheti meg magának a Galaxy Watch3-at vagy az Apple Watch bármely kiadását. Ha mégsem szeretnéd beérni egy minimalista fitneszkarpánttal, a Honor Watch ES lehet számodra a tökéletes befutó.

 

Okosóra kicsiben

Kezdjük azzal a nem titkolt ténnyel, hogy a Honor és a Huawei egy és ugyanaz, ami a Watch ES óránál hatványozottan igaz. Ezt az órát eléred Huawei jelöléssel is (Watch Fit), mi azonban a Honor ES-ről írunk ezúttal, hiszen ez vendégeskedett pár hetet csuklónkon. Tény, hogy a Watch ES nem titkoltan a nőket célozza, a legtöbb reklámfotó is erről árulkodik, de ez nem jelenti azt, hogy egy férfi csuklóján furcsán nézne ki, sőt, elegáns és az óraszámlapok között is akad szép számmal férfias dizájn.

Hirdetés

A többféle színben elérhető okosóra a manapság elterjedt kerek számlap helyett hosszúkás, ám sokkal szélesebb, mint egy fitneszkarpánt mini kijelzője. A minimális káva egy éles, jó fényerejű és megfelelően nagy felbontású, 456x280-es, természetesen színes, 1,64"-os OLED érintőkijelzőt fog közre. Emellett az óra jobb oldalán egyetlen gomb található, mindent az érintőkijelző és a gomb segítségével kell elintézned.

Odabent egy takarékos SoC dolgozik, amihez éppen annyi memória és tárhely kapcsolódik, hogy a gyárilag beállított funkciók akadozások nélkül működjenek. Ez azt is jelenti, hogy a Watch ES nem teljes értékű okosóra, vagyis külön applikációkat nem tudsz rá telepíteni.

A szenzorok terén hozza a kötelezőt az óra, így a viszonylag pontos pulzusmérés mellett mindenféle mozgásérzékelő szenzor is helyet kapott odabent, ráadásként pedig a vér-oxigén szintedet, illetve a stressz-szintedet is képes mérni. A mérés egész napos és automatikus, valójában manuálisan nem is tudod indítani.

Sajnos GPS nincsen a Watch ES-ben, ahogy hangszóró és mikrofon sem, a töltés pedig a manapság divatos zsinórnélküli megoldás helyett kábeles - igaz, ez a mágneseknek köszönhetően egyszerű, kényelmes és a gyorstöltést is támogatja (kb. 1,5 óra a teljes feltöltés nulláról). Egy ilyen villámgyors, kábeles szeánsz eredménye 10 napos üzemidő, ami tesztünkön is nagyjából összejött. Ez egészen jó eredmény, pláne az 1,64"-os kijelzővel.

Sportra fel!

A Watch ES kiváló kijelzőjén nagyon sok adat megjeleníthető és ez például sportolás közben igazán jól is jön, emellett pedig adott a teljes vízállóság is. Az óra szoftvere képes automatikusan felismerni nagyjából 100-féle sporttevékenységet, ami rendkívül jól hangzik. A lista impresszív és egyben mulattató:

a latin tánc mellett van verekedés, görkorcsolyázás, pláza tánc, frizbizés, dartsozás, laser tag, hintázás és még folytathatnánk.

Mi futással és otthoni gimnasztikával próbáltuk ki több ízben is az óra képességeit és nem kellett csalódnunk. Az értékek pontossága nagyjából olyan volt, mint egy átlagos okosóra, fitnesz karkötő esetében, a Huawei Health mobil appban pedig szépen kiértékelve is láthattuk eredményeinket.

A szoftver ezen része alaposan kidolgozott, bár más fitnesz rendszerbe nem képes kapcsolódni az óra és kiegészítő szenzorral sem párosítható. Érdekes és sokaknak hasznos lehet, hogy az órában 12-féle előre rögzített edzés is van. Itt az óra animált képekkel, szövegekkel és rezgéssel vezet végig a feladatsorokon. Például egy monitor előtti párperces torna, vagy egy esti, teljes testes nyújtás 10 perc alatt roppant hasznos és hatékony, ráadásul ehhez még a telefonodat sem kell nyomkodni.

A rengetegféle mozgás és sport támogatás mindenképpen üdvözlendő és ez alapján akár az igazán aktív életvitelű felhasználók számára tökéletes választás lehet a Watch ES (bár a GPS hiánya nem mindenkinek fog tetszeni), azonban ennek ellentmond, hogy sajnos az óra nem túl strapabíró. A készülékház kompakt, az élek kellemesen lekerekítettek, a pár grammos tömeg pedig szuper tulajdonság (csupán 21 g!), azonban az óra teljes egészében műanyag és a kijelzőt borító 2.5D üveg sem tűnik extrém strapabírónak. Éppen ezért erősen javallott egy jobb fóliát beszerezned rá, ha sokat szeretnél vele sportolni. 

A szoftver, mint fojtás

A Watch ES már-már okosóra, hiszen értesítéseket is kezel, a nagy kijelzőt is kihasználja a cserélhető óraszámlapokkal és a sportolásnál megjelenített képernyők is beszédesebbek, mint egy fitneszkarkötő esetében. Ugyanakkor az órán futó szoftver kevés okos funkciót tartalmaz, egy átlagos fitneszkarperecnél nem sokkal kínál többet.

Az értesítéskezelés például kimerül az üzenetek elejének megmutatásában, válaszolni, hosszabban betekinteni nem lehet, ahogy képet sem nézhetsz meg az órádon. Szintén gond itt, hogy sok ikont egyszerűen nem ismer, ilyenkor a generál értesítésikon jelenik meg, az üzenetből pedig nem biztos, hogy rájössz, ki és milyen felületen küldött neked üzenetet. Kameravezérlés sincsen és Spotify-t is csak kerülőúton tudsz vezérelni (számugrás, pillanat megállj, szám címének, előadójának kijelzése).

A másik égető probléma a fapados menürendszer, amiben navigálni nem túl kényelmes. Ez a menü ráadásul nem igyekszik szép, folyamatos, jól animált lenni, leginkább darabos, funkcionális. Nekem nagyon hiányzott az is, hogy testre szabjam a menüelrendezést, beállítsam, hogy az oldalgomb x-edik nyomására milyen menü aktiválódjon, vagy például hogy az óraszámlap aktív legyen és az egyes számokra rábökve rögtön a megfelelő funkció lapján találjam magamat.

Szerencsére a szoftveres hiányosságok jelentős része orvosolható, és a tesztidőszak alatt érkezett többszöri frissítés is azt mutatja,

a Honor (Huawei) gőzerővel dolgozik a felmerült panaszok elhárításán.

Például az értesítéskezelés csapnivaló volt a legelső firmware-rel, ám mostanra már úgy működik, ahogy azt elvárnád (nem rezeg egy, meg nem nézett értesítés miatt egyfolytában az óra, pontosan szinkronizál a telefonnal stb.).

Verdikt

A Honor Watch ES nem tökéletes és árban nem fenyegeti a 10 ezer forintos fitneszkarpereceket, de azoknak elsősorban a nagy kijelzője miatt többet nyújt és nem mellesleg nagyon jól is néz ki. Akinek fontos a telefon nélküli pontos nyomkövetés, például futás, kirándulás esetén, de tetszik neki az óra, a Huawei Watch Fitet válassza. Ez a hivatalos árazás szerint kicsit drágább, viszont beépített GPS-t is kapsz.

A 35 ezer forintos ár nem is olyan vészes, így akinek nem hiányzik az aprólékos testre szabhatóság, a hajszálpontos, professzionális sportkövetés, de szeretne egy nem túl drága, szép és sok mindenre képes félokosórát, szeretni fogja a Watch ES-t.

Honor Watch ES

Ár: 34 990 Ft
Akinek nem hiányzik az aprólékos testre szabhatóság, a hajszálpontos, professzionális sportkövetés, de szeretne egy nem túl drága, szép és sok mindenre képes félokosórát, szeretni fogja a Watch ES-t.
  • 1,65", OLED, 456×280 pixel kijelző
  • 1 fizikai gomb
  • kábeles gyorstöltés
  • 10 napos üzemidő
  • pulzus- és SpO2-mérés
  • alvás-, mozgáskövetés
  • 7/24 pulzusmérés
  • értesítéskezelés
  • beépített "személyi edző"
  • cserélhető óraszámlapok
  • Android, iOS támogatás
  • 46×30 mm, 21 g
PRO
  • nagy kijelző
  • 21 g
  • gyors
  • hosszú üzemidő
  • sokféle sport támogatása
Kontra
  • műanyag készülékház
  • nincsen GPS, NFC
  • szoftveres hiányosságok
  • limitált testre szabhatóság
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7224
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Honor Watch ES
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 369
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-11-04 11:37:03
    [gameinfo_webpage] => https://www.hihonor.com/global/products/wearables/honor-watch-es/
    [gameinfo_tags] => Honor, Watch, okosóra, Watch ES, fitnesz, karpánt, okoseszköz, aktivitás, mobil, teszt
    [gameinfo_url] => honor-watch-es
    [gameinfo_pro] => nagy kijelző
21 g
gyors
hosszú üzemidő
sokféle sport támogatása
    [gameinfo_kontra] => műanyag készülékház
nincsen GPS, NFC
szoftveres hiányosságok
limitált testre szabhatóság
    [gameinfo_data] => 1,65", OLED, 456×280 pixel kijelző
1 fizikai gomb
kábeles gyorstöltés
10 napos üzemidő
pulzus- és SpO2-mérés
alvás-, mozgáskövetés
7/24 pulzusmérés
értesítéskezelés
beépített "személyi edző"
cserélhető óraszámlapok
Android, iOS támogatás
46×30 mm, 21 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 34 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Akinek nem hiányzik az aprólékos testre szabhatóság, a hajszálpontos, professzionális sportkövetés, de szeretne egy nem túl drága, szép és sok mindenre képes félokosórát, szeretni fogja a Watch ES-t.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 369
            [manufacturer_name] => Honor
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hihonor.com/hu/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/honor-watch-es-7224.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => nagy kijelző
            [1] => 21 g
            [2] => gyors
            [3] => hosszú üzemidő
            [4] => sokféle sport támogatása
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => műanyag készülékház
            [1] => nincsen GPS, NFC
            [2] => szoftveres hiányosságok
            [3] => limitált testre szabhatóság
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    5

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.