Hirdetés

Honor X7a teszt - ilyen mobilt kapsz ma nulla forintért



|

Töretlen népszerűségnek örvendenek a szolgáltatóktól 0 forintért elhozható mobilok. A Honor X7a megmutatja, mire számíthat az, aki közvetlenül a készülékért nem szívesen fizetne.

Hirdetés

Te, ki ide betértél, ne számíts többszáz megapixelre, ezermagos processzorra, retinaégető fényerejű kijelzőre és minden viszontagságot elviselő készülékre. A Honor X7a-nak esze ágában sincs felvenni a harcot a drága okostelefonokkal, ennek ellenére nem kérdéses, hogy nagyon sok ember zsebében köthet ki a készülék. Ennek prózai oka, hogy az eleve olcsó modell szolgáltatón keresztül akár 0 forintért is megszerezhető egy átlagos előfizetés mellé is, ilyen konstrukciót pedig rengeteg felhasználó választ mind a mai napig. És ha a boltban megnézi az előfizető, egy kellemes méretű, tetszetős színű, sok kamerával felvértezett mobilt lát, amin ott a teljes Google szolgáltatáscsomag, az Android 12 és még a jackcsatlakozó is. A Honor X7a nem szédületes technikai specifikációja miatt érdekes, hanem azért, mert elérhető és ezért sokan voksolhatnak rá. Megmutatjuk, mire számíthatnak.

Tetszetős színek, nagy kijelző és sok hátlapi kamera
Tetszetős színek, nagy kijelző és sok hátlapi kamera

Modern külső

Jelen tesztünk 2023-as főszereplője nagyon hasonlít a tavalyi X7 modellre, mégis rásüthetjük, hogy modern, ami azt is mutatja, hogy túl sokat nem változott az okostelefonok dizájnja az elmúlt években. A nagy kijelzőt vékony káva veszi körbe, a szelfikamera csepp alakú felül-középen, hátul pedig három kamera emelkedik ki a színes és tetszetős hátlapból. Az ujjlenyomat-olvasó az oldalsó ki/bekapcsoló gombba került, a SIM foglalatot pedig felülről tudod előcsalogatni. Az X7a természetesen dual SIM-es, de jó hír, hogy tárhelye mSD kártyával tovább bővíthető.

Hirdetés

Méreteit tekintve átlagos készülékről beszélhetünk, ami a többi, 100 ezer forint alatti készülékre is igaz. A 196 grammos tömeg még kezelhető, bár kicsit "fejnehéz" a mobil. A hátlapja szépen csillog és a színei is jók (nálunk a kék járt), de természetesen műanyagról beszélünk, ami könnyedén maszatolódik. Sajnos IP-besorolást nem kapott az X7a, hivatalosan még a fröccsenés ellen sem védett, ezért érdemes vigyázni rá.

A szintén műanyag keretet fogva jól kézben tartható a 8,27 mm vastag készülék, bár hosszú ujjak kellenek ahhoz, hogy a 6,74"-os kijelző felső részét könnyedén elérd. A Honor az árak leszorítása miatt szimpla IPS LCD panelt használt, mégpedig HD-felbontásút (720×1600), aminek a fényereje egészen jó, de a színei és betekintési szögei már nem annyira. OLED-del nem szabad összehasonlítani, ráadásul az alacsony felbontás is meglátszik néha. A frissítés akár 90 Hz-es is lehet, amit érdemes is aktiválni, mert 60 Hz-en erős utánhúzást tapasztalhatsz görgetéskor. Üdvözlendő, hogy bár gyári szilikontokot nem kapsz a telefonhoz, azért a kijelzőre került egy védőfólia.

A 90 Hz-es frissítés és a fényerő jó, de a betekintési szögek és a kontraszt nem
A 90 Hz-es frissítés és a fényerő jó, de a betekintési szögek és a kontraszt nem

Kicentizett erő

Ha pusztán csak a specifikációkat nézzük, harmatos a Honor X7a. A központi egység egy elavult Mediatek Helio G37, amely még 12 nm-es és még a Snapdragon 680-nál is érezhetően lassabb. A 4 GB RAM és a 128 GB tárhely kapacitásukat tekintve elegendőek, ám különösen a NAND flash chipek sebessége gyászos: még a tavalyi Honor X8 is kétszer gyorsabb volt ennél, a csúcskategóriás Xiaomi 13 pedig az X7a 7256 pontjához képest 49 805 pontot szerzett PCMark Storage mérés alatt.

A hálózatos résszel kapcsolatban nem pont azok az elvárások, mint egy közép- vagy csúcskategóriás modellnél, ezért például örülnünk kell az NFC-nek és a Bluetooth 5.1-nek, de 5G-hálózatra nem tud kapcsolódni az X7a, ami idővel fájó lehet és a Wi-Fi modul is csupán Wi-Fi 5 szabványra képes.

Kétségkívül az akkumulátor és ezzel együtt az üzemidő az egyik erőssége a Honor X7a-nak, és ezen a téren egészen jól teljesít. Az 5330 mAh-s akku 2 teljes napon át vígan hajtja a mobilt, de ha óvatosabb vagy, a 2,5-3 napnyi használat is összejöhet egyetlen töltéssel. Ehhez a megfelelő szolgáltatások is adottak a szoftverben, az 5G sem meríti feleslegesen az akkut, ha pedig mégis töltenéd telefonodat, a dobozban található töltőfejjel 22,5 Wattos gyorstöltést élvezhetsz. Persze ezt ma már erős túlzás gyorsnak nevezni, de belépőszinten nem olyan rossz.

Töltőfej és kábel van a dobozban, a kijelzőn pedig gyári fólia, de a szilikontokot neked kell külön beszerezned
Töltőfej és kábel van a dobozban, a kijelzőn pedig gyári fólia, de a szilikontokot neked kell külön beszerezned

A hátlapi kamerasziget arra enged következtetni, hogy a Honor X7a egy kameratelefon, amivel szép képeket és élvezetes videókat tudsz lőni. Nos, valóban 4 kamera figyel hátul, nézzük, mik ezek. A főkamera 50 MP-es szenzorral és PDAF fókusszal dolgozik, amit egy 5 MP-es nagylátószögű és egy 2 MP-es makrókamera egészít ki, valamint egy 2 MP-es mélységérzékelő is került a szigetre. A telefon 4K-s felvételre nem képes, videót maximum 1080p-ben, 30 fps-sel képes rögzíteni, képstabilizálás sincs. Az előlapi kamera is szerény, mindössze 8 MP-es.

Ha a Honor X7a-val készítenél képeket, akkor jobb ha tudod, hogy a 2 MP-es szenzorok nem sokat érnek, bár ez sajnos minden hasonló telefonról elmondható. Az 5 MP-es széleslátószögűvel jó időben, fényes nappal elereszthetsz pár fotót, de a színek és a kép szélein az élesség nem lesz kielégítő. A főkamerával lőtt fotók jó fényviszonyok mellett részletgazdagok és színeiket tekintve sem rosszak, de gyorsan mozgó tárgyaknál már nem elég gyors, sötétben és rossz fényviszonyoknál pedig hamar romlik a képminőség és a zajosodással is meg kell küzdened.

A multimédiát se feledjük el, mert a kijelző mérete ehhez megfelelő. HDR-t persze ne várj, de sajnos sztereó hangzás sincs, az egy szem alsó hangszóró aligha fogja felverni a szomszédokat békés álmukból.

A Honor X7a-n Android 12 fut a teszt készítésének idején (március) januári biztonsági javítócsomaggal. Erre ültette a gyártó a MagicUI 6.1-es kezelőfelületet, aminek számtalan egyedi megoldása van. Ezek között akad néhány egészen barátságos, de vannak olyan részei is a szoftvernek, amiket egyszerűen nem tudsz megváltoztatni (például az értesítési panel előhívását). A telefonnal kapcsolatosan nem kaptunk ígéretet arra nézve, hogy hány évig támogatja majd a Honor szoftverfrissítésekkel, egyelőre úgy tűnik, a biztonsági frissítésekkel túl nagy gond nem lesz, de a rendszer- és UI-frissítések ritkák lesznek.

4 kamera a hátlapon, de jó képeket a főkamerával fogsz készíteni
4 kamera a hátlapon, de jó képeket a főkamerával fogsz készíteni

Mobilőrültek kíméljenek

A Honor X7a kiválóan mutatja, mire számíthat az, aki ma belépőszinten keres telefont és szeretne rá minél kevesebbet költeni. A külső modern, kamerából látszólag sok van és a kijelző is biztatóan nagy. Ehhez jön az Android 12 és egy tetszetősnek tűnő kezelőfelület jó néhány gyártói extrával. Aki egy generációkkal ezelőtti mobil után tér át erre, annak tetszeni fog a sok "modern" extra, azonban a valóság az, hogy a jelenkori mobilok már jóval előrébb tartanak annál, mint amit az X7a nyújt. És ez nem csupán 2-3-szor drágább, de az árban hasonló szinten elhelyezkedő modellekre is igaz.

Szép nagy a Honor mobilja, sok kamerája és óriási akkumulátora is van, de sajnos minden erőssége kompromisszumos. A kijelző képminősége nem túl jó, a négy kamerából csupán a főkamera használható igazán, az akkumulátor pedig csak viszonylag lassan tölthető. A szolgáltatói 0-forintos ajánlatokat nézve még ezek között is akadna megbocsájtható (például a 22,5 Wattos töltés), de a helyzet az, hogy hasonló árkategóriában igen erős a konkurenciaharc. Ott van mindjárt a Samsung A13/A14 sokkal jobb kijelzővel, erősebb SoC-vel és gyakori szoftverfrissítéssel. A Redmi Note 11-es szériát is érdemes számításba venni (a Note 12 széria épp a hetekben érkezik hazánkba). Utóbbutól AMOLED kijelzőt, erősebb központi egységet és jobb kamerát kapsz, sőt gyorsabb a töltés és IP53-védettségnek is örülhetsz.

Sok kompromisszummal kell tehát megküzdenie annak, aki a Honor X7a-t választja következő okostelefonjának, de persze személyfüggő, hogy ki mennyire toleráns mobiljával szemben. Azt javasoljuk, hogy mielőtt döntesz, nézz meg más, hasonló árazású konkurens modelleket is, de még ennél is melegebben ajánljuk, hogy lépj feljebb legalább egy szintet és válassz akár tavalyi, ám erősebb, jobb kijelzővel és kamerákkal szerelt telefont. Mindezek ellenére sikert jósolunk a Honor X7a-nak, mert szolgáltatótól 0 forintért elhozható, így pedig sokaknál köthet ki ez a mobil a következő hónapokban.

Honor X7a

Ár: 73 590 Ft
Sok kompromisszummal kell megküzdenie annak, aki a Honor X7a-t választja következő okostelefonjának, de persze személyfüggő, hogy ki mennyire toleráns mobiljával szemben.
  • Mediatek Helio G37
  • 6,74", HD+, IPS, 90 Hz
  • 4/128 GB RAM/tárhely (+mSD bővítőhely)
  • 50+5+2+2/8 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 5, BT5.1, NFC
  • Android 12, MagicUI 6.1
  • 167,5×76,9×8,3 mm, 196 g
  • 5330 mAh akkumulátor, 22,5 W gyorstöltés
  • 111 054 pont AnTuTu
  • 172/1011 pont GeekBench 5
  • 191/865 pont GeekBench 6
  • 5603 pont PCMark8 W3.0
  • 7256 pont PCMark Storage
  • 745 3DMark Slingshot
  • 986 perc üzemidő (PCM)
PRO
  • modern külső
  • kategóriájában jó főkamera
  • óriási akku
  • hosszú üzemidő
Kontra
  • túl gyenge SoC
  • rossz kijelző
  • a másodlagos kamerák képei nem jók
  • kérdéses szoftvertámogatás
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8295
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Honor X7a
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 369
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-03-27 08:59:11
    [gameinfo_webpage] => https://www.hihonor.com/hu/phones/honor-x7a
    [gameinfo_tags] => honor, x7a, mobil, okostelefon, android, teszt
    [gameinfo_url] => honor-x7a
    [gameinfo_pro] => modern külső
kategóriájában jó főkamera
óriási akku
hosszú üzemidő
    [gameinfo_kontra] => túl gyenge SoC
rossz kijelző
a másodlagos kamerák képei nem jók
kérdéses szoftvertámogatás
    [gameinfo_data] => Mediatek Helio G37
6,74", HD+, IPS, 90 Hz
4/128 GB RAM/tárhely (+mSD bővítőhely)
50+5+2+2/8 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 5, BT5.1, NFC
Android 12, MagicUI 6.1
167,5×76,9×8,3 mm, 196 g
5330 mAh akkumulátor, 22,5 W gyorstöltés
111 054 pont AnTuTu
172/1011 pont GeekBench 5
191/865 pont GeekBench 6
5603 pont PCMark8 W3.0
7256 pont PCMark Storage
745 3DMark Slingshot
986 perc üzemidő (PCM)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 73 590
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Sok kompromisszummal kell megküzdenie annak, aki a Honor X7a-t választja következő okostelefonjának, de persze személyfüggő, hogy ki mennyire toleráns mobiljával szemben.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 369
            [manufacturer_name] => Honor
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hihonor.com/hu/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/honor-x7a-8295.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => modern külső
            [1] => kategóriájában jó főkamera
            [2] => óriási akku
            [3] => hosszú üzemidő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => túl gyenge SoC
            [1] => rossz kijelző
            [2] => a másodlagos kamerák képei nem jók
            [3] => kérdéses szoftvertámogatás
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    6

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    6

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.