Hirdetés

Lehet, hogy tényleg vaj van a Huawei füle mögött



|

A Reuters bizonyítékokat ásott elő arról, hogy a tiltások ellenére Iránnak adott el amerikai technológiákat a Huawei.

Hirdetés

A Huaweivel kapcsolatban az Egyesült Államok két vádat is megfogalmazott a kereskedelmi háborúskodás megindoklására. Az egyik az, hogy a vállalat által gyártott eszközök képesek kémkedni a felhasználók után és az adatokat titokban továbbküldeni a kínai kormánynak. A másik pedig az, miszerint a Huawei megszegte azt az embargót, melynek értelmében tilos volt Iránban forgalmazni bármilyen olyan eszközt vagy terméket, amelyben amerikai technológiák vagy szabadalmak is megjelentek. Eddig egyik állításra sem volt bizonyíték, de most lehet, hogy a második esetében megdől ez a tétel. A Reuters ugyanis olyan állítólagos bizonyítékokhoz jutott, amelyek alátámasztják azokat az állításokat, hogy a Huawei 2010-ben Amerikából eredő termékeket és technológiákat adott el Iránnak, miközben tisztában volt azzal, hogy így megszegi az amerikai kereskedelmi szankciókat

Hirdetés

Ezt az állítást a hírügynökség két csomagolási listával és a Huawei, valamint egy iráni telekomcég közötti dokumentumokkal bizonyítja. Mindeddig csak gyanították az ügyleteket, a Huawei pedig tagadja, hogy tényleg eladtak volna bármilyen érintett terméket Iránnak. A Reuters azt mondja, több mint 100 további oldal bizonyítja, hogy megtörtént az értékesítés, amelyben olyan amerikai vállalatoktól származó termékek szerepeltek, mint a HP, a Microsoft, a Symantec és a Novell. Esélyesen valamilyen laptopokról és ezekhez kapcsolódó kiegészítőkről lehet tehát szó, és hiába szólhatott az üzlet alapvetően Huawei eszközökről, ha a fenti gyártók megoldásai is a csomag részei voltak, akkor bizony tényleg megáll az embargószegés ténye. 

Ha más felek is hitelesítik a dokumentumokat, akkor az bizonyíték lehet a Huawei ellen Amerika számára a nagy tiltások életben tartásához. Ha az Egyesült Államok kereskedelmi és kormányzati szervei bizonyító erőként fel tudják használni ezeket a dokumentumokat, akkor a felhasználók felháborodása mellett még a Google újkeletű lobbija sem sokat segít majd a Huawei erőfeszítésein, hiába marad továbbra is bizonyíték nélkül a kémkedési vád.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.