Hirdetés

A Huawei szerint sosem akarták leváltani az Androidot



|

Nemrég még szinte naponta jöttek a hírek arról, milyen lesz a kínai cég saját mobilos rendszere, névből is felbukkant legalább három, most viszont azt mondják, sosem gondolták komolyan a dolgot.

Hirdetés

Miután az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik csatájaként a Huawei több hónapra tiltólistára került az amerikai beszállítóknál, többek között az Androidhoz is elveszítette a hozzáférést. Ekkor kezdtek előbukkanni különféle hírek a pletykáktól és szivárogtatásoktól egészen a Huaweitől érkező célozgatásokig, miszerint ott egye a fene az egész Google-t, megoldják majd ők ezt házon belül egy saját operációs rendszerrel. Jöttek még konkrét nevek is, a Hongmeng OS után felbukkant több egyéb verzió is, szóval komolynak tűnt a szándék. Ehhez képest most, hogy visszaállt a béke és szeretet, máris gyorsan magyarázkodni kezdtek.

Hirdetés

Catherine Chen, a Huawei alelnöke egy brüsszeli eseményen egyértelműen közölte, hogy a cég által jelenleg is fejlesztett rendszer (amit annak idején hívtak már Hongmeng OS, Ark, Harmony és még ki tudja, milyen neveken) nem váltja le az Androidot az általuk készített telefonokon. Sőt, úgy fogalmazott, hogy a Hongmeng OS nem is mobilos rendszer. Ugyanígy nyilatkozott a cég elnöke, Liang Hua is, aki egy kérdésre válaszolva közölte:

"A Huawei még nem döntötte el, hogy a Hongmeng OS-ből egyáltalán fejleszt-e okostelefonokra való operációs rendszert a jövőben."

De akkor mégis mi a fene az a Hongmeng OS? Liang Hua szerint egy alacsony válaszidőt garantáló megoldás IoT eszközökhöz, míg Chen úgy fogalmazott, hogy "ipari felhasználásra" tervezték. Ebből tehát olyasmire lehet következtetni, hogy a rendszer jelenlegi formájában olyasmi, mint amire például a Samsung használja a Tizen OS-t, tehát nem mobilok teljes kezelésére, hanem kapcsolódó eszközök vezérlésére.

Ez egy állítólagosan a Huaweitől kiszivárgott kép arról, hogy nézne ki a mobilos Hongmeng OS

Ez mindenesetre teljesen szembe megy azokkal a határozott kijelentésekkel, amikor a Huawei még bátran úgy fogalmazott, hogy hamarosan készen állnak az Android leváltására. A cég kommunikációs alelnöke, Andrew Williamson még júniusban, a Google-embargó alatt egyértelműen kijelentette, hogy a saját operációs rendszer hónapokon belül készen áll arra, hogy a telefonjaikat erre állítsák rá az Android helyett. Igaz, még ezen időszak alatt is folyamatosan keresték a kiskapukat a nyilatkozatokban olyan kitételekkel, hogy "az Android leváltása nem olyasmi, amit a Huawei alapvetően akarna, boldog része vagyunk az Android családjának, de a Hongmeng OS-t már teszteljük Kínában".

Most mindenesetre úgy tűnik, a Hongmeng OS (vagy bárhogy is hívják) tényleg készül ugyan, de inkább azoknak a híreknek volt igaza, amelyek szerint arra még egyáltalán nem alkalmas, hogy mobilok teljes értékű kezelőrendszere legyen. A kínai cég egyszerűen csak előre menekült az embargó alatt és kénytelen volt az arc megtartása érdekében olyasmit éreztetni, miszerint annyira nem rázza meg őket az Android elvesztése, mert már a kanyarban van a pótlás. Most viszont, hogy a cég lekerült a feketelistáról, minden megy tovább, ahogy tavasz végéig megszokhattuk, a Hongmeng OS-t meg majd egyszer talán láthatjuk IoT eszközökön, de a Huawei mobilokon marad a kis zöld robot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.