Hirdetés

Van pár reménysugár a Huawei számára



|

Már lehet tudni, mire váltaná le az Androidot a kínai gyártó, és akad olyan partner is, aki engedett a szigorból. Persze ettől még semmi sincs megoldva.

Hirdetés

A Huawei elleni szankciókkal tele van minden híroldal, mi is folyamatosan írtunk a történtekről. Villámgyorsan, címszavakban itt van minden, amit eddig tudni érdemes, aztán megyünk tovább a legújabb információkra.

Hirdetés

A Huawei-akták

- A kínai-amerikai kereskedelmi csatározások miatt először a Google tiltotta le a kínai gyártót az Androidról
- Ezután gyorsan kiderült, hogy az Intel, a Qualcomm és más chipgyártók sem szolgálják ki a Huaweit
- Trump elnök 90 nap haladékot adott a Huaweinek, bár ez sokak szerint csak értéktelen jófejkedés, ennyi idő alatt szinte biztos, hogy semmi nem változik
- Bár a Huawei korábban azt lengette be, hogy bármikor le tudná váltani az Androidot, most kiderült, hogy saját operációs rendszerük és szoftveráruházuk sem áll készen erre
- Itt jött az igazi mélyütés: a fentiek mellett még valahogy ellavírozhatott volna a gyártó, de már saját processzorukat sem gyárthatják, az ARM ugyanis szintén letiltotta őket a szabadalmaik alkalmazásáról
- Végül olyan szövetségek is kiutálták a Huaweit, mint az SD tárolásért, a RAM szabványokért és a Wi-Fi technológiákért felelősek

Szóval ezzel úgy tűnt, a kínai óriásvállalatot minden oldalról ellehetetlenítették, ezért sem hardveres, sem szoftveres tekintetben nem tudja folytatni a telefonok gyártását. Most azonban pár tekintetben javult a Huawei helyzete.

Pár apró reménysugár

Egyrészt az amerikai SD Association úgy döntött, hogy visszaveszi a kínai vállalatot a tagjai közé, tehát továbbra is használhat SD és microSD kártyákat az eszközeiben. Ezen felül úgy tűnik, sem a Bluetooth, sem pedig a Wi-Fi Association nem zárta ki a Huaweit, bár előzetesen erre céloztak. Persze azt nem tudni, hogy ez csak a 90 napos haladék miatt van így, vagy sikerült valamilyen szinten kibújni a kereskedelmi embargó kötelezettségei alól.

Másrészt az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO) megjelent néhány új, Huaweihez kapcsolódó márkanév. A "HUAWEI ARK OS", az "ARK OS", és az "ARK" neveket május 24-ével jegyezték be, tehát már azután, hogy kijöttek a hírek arról, miszerint a kínai vállalat nem áll készen az Android leváltására. Ezek szerint viszont mégis készül valami, bár persze ettől még az égvilágon semmivel nem tudunk többet arról, hogy milyen készültségi állapotban van és mire képes. A Huawei legutolsó hivatalos közlése mindenesetre arról szólt, hogy őszre képesek működőképes saját rendszerrel megjelenni. Az Ark egyébként bárkát jelent, ami valahol egész frappáns elnevezés, tekintve, hogy ez a rendszer menekítheti ki a céget a rájuk küldött "özönvízből".

Mondjuk ettől még mindig kellene valamilyen megoldás a rendszerchipre, anélkül ugyanis hiába van operációs rendszer, SD kártya és Wi-Fi, ha nincs, ami futtatja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.