Hirdetés

Váratlan fordulat: megmenekült a Huawei



|

Mindenféle előzmény nélkül újraindultak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, és ezzel együtt Donald Trump feloldotta a Huawei elleni embargót is. Megnézzük, mi lehet így a kínai gyártó következő lépése.

Hirdetés

Bár sok területen vártak híreket a világ legfontosabb fejlett és fejlődő gazdaságú országát és az Európai Uniót tömörítő G20 csoport oszakai csúcstalálkozójáról, egy igazán meglepő is becsúszott: egyrészt az, hogy az Egyesült Államok megenyhült Kínával szemben és a kereskedelmi tárgyalások újraindítását kezdeményezi, ami persze még nem jelent teljes megoldást a két ország gazdasági kapcsolatában, de a szeszélyességéről ismert Donald Trumpnál már ez is nagy szó, az pedig még inkább az, hogy az elnök sajtótájékoztatóján kijelentette: feloldja a Huawei elleni embargót, tehát az amerikai vállalatok újra szállíthatnak a kínai cégnek, akik emellett továbbra is használhatják az amerikai szabadalmakat saját termékekikben.

Hirdetés

Szinte a legutolsó pillanatban történt mindez, hiszen május közepétől pár hét alatt úgy tűnt, az elnök és a kormányzat döntése miatt az addig rakétaszerűen növekvő Huaweit teljesen a földbe döngölte a megromló amerikai-kínai kereskedelmi viszony. Miután Trump megtiltotta az amerikai cégeknek bárminemű kereskedelmi kapcsolat folytatását az általa "veszélyesnek" ítélt nagyvállalattal, először a Google volnta meg tőlük az Android frissítéseinek és a Google appok használatának jogát, aztán egyre-másra szálltak ki a partnerségből további szervezetek is. Végül, amikor már olyanok is kihátráltak, mint a Kirin processzorokban is használt technológiákért felelős ARM, úgy látszott, a Huawei mobilos üzletágának befellegzett.

Mert ugyan azonnal bejelentették, hogy hamarosan készen áll saját operációs rendszerük, amelyre lecserélik az Androidot, azt például senki sem tudta, hogy az ARM szabadalmak nélkül milyen processzorokkal érkezhet egyáltalán bármilyen következő generációs Huawei mobil.

Hátraarc a szakadék széléről

Az elmúlt napokban arról is érkeztek hírek, hogy a Google, a Qualcomm és az Intel is azért lobbiznak a Trump-kabinetnél, hogy találhassanak valamilyen kiskaput. Ezt hivatalosan természetesen olyasmikkel indokolták, mint a Google, miszerint egy Android nélküli Huawei mobilflotta még nagyobb biztonsági fenyegetést jelentene, de igazából értelemszerűen arról volt szó, hogy így fontos kereskedelmi partnert veszítenek el és jelentős bevétel folyik ki a zsebükből.

Mindenesetre a tegnapi napig úgy tűnt, minden kérlelés hiábavaló, hiszen Trump még közvetlenül a G20 előtt is arról beszélt, tovább szigorítja a Kínával szemben indított kereskedelmi háborút, többek között 300 milliárd dollárnyi értékben emelte volna a kínai importra kivetett vámokat.

Ehhez képest ugyanaznap először a vezetők megbeszélésén már említette, hogy a kínai megszorításokat leveszi a napirendről, majd pár órával később sajtótájékoztató keretében azt is egyértelművé tette, hogy a Huaweit teljesen lehúzta a feketelistáról.

Mit lép most a Huawei?

A fenti döntés egyrészt jelentheti azt, hogy a Huawei akár azonnal ott folytathatja, ahol az egész adokkapok előtt tartott - tovább fejleszti saját, ARM szabadalmakon alapuló Kirin processzorait, folytatja az Android alapú mobilok kiadását, mintha mi sem történt volna. Ezt alátámasztja az, hogy néhány napja már nyíltan beszélt róla a kínai vállalat, hogy felkészültek egy óriási visszaesésre, az amerikai tiltások miatt a nemzetközi forgalom 40-60 százalékát is elveszíthetik és két év alatt akár 30 milliárd dolláros bevételkieséssel is számolnak. Szóval elvileg logikus lépés lenne azonnal újra turbó fokozatra kapcsolni és menetelni tovább.

Viszont sokan úgy vélik, az elmúlt másfél hónap még a kedvező lezárás ellenére is fontos figyelmeztetés, hiszen a szeszélyes Trump, valamint a folyamatosan ingadozó amerikai-kínai viszony miatt bármikor újra megtörténhet hasonló. Ezért szerintük ugyan az első időszakban valóban folytatódik az androidos telefonok értékesítése, de közben a Huawei már nem hagyja annyiban a saját operációs rendszer fejlesztését, ami függetlenségi biztosítékot jelent számukra. Ebben az esetben persze nem kell hanyatt-homlok rohanniuk a megjelenéssel, de esélyes, hogy egy éven belül megjelennek az első saját rendszerrel felszerelt Huawei telefonok. Esélyes, hogy először akár egymás mellett léteznek majd a piacon az Android és a HongMeng (vagy nemzetközi kódnevén Ark) alapú mobilok, de ha a kínai cég azt látja, hogy a saját rendszer is elég jól teljesít, akár teljesen lecserélheti rá a Google fejlesztését.

Közben pedig a háttérben szintén dolgozhatnak akár olyan mobil processzorokon és egyéb hardvereszközökön, amelyek nem amerikai szabványokra épülnek, így egy esetleges újabb kardcsörtetés hírére már tényleg minden elemében saját fejlesztésekre cserélhetik a mostaniakat.

Persze mindez nem napok vagy hónapok kérdése, a jogi háttér helyreállt, tehát most elvileg van ideje a vállalatnak az eddigi feltételek mellett folytatni minden tevékenységét, de az szinte biztos, hogy a háttérben folytatósnak a függetlenedést biztosító kutatások, amik akár meglepetést is okozhatnak néhány év múlva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.